В Україні заговорили про дистанційне навчання в школах: які перспективи

Дистанційна освіта має бути вибором батьків і дитини

Після тривалого карантину в Україні заговорили про можливість дистанційної шкільної освіти. Батьки побачили зворотний бік деяких освітніх процесів і задумалися, а чи потрібна для отримання знань школа. В перспективах впровадження дистанційного навчання, яке можна буде вільно вибирати, а не тільки за показниками здоров’я, розбирався Styler.

Так, народний депутат, член комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій Юлія Грішина, нещодавно розповіла, що в Україні восени можуть бути серйозні зміни в шкільній освіті. В тому числі, деякі предмети можуть вивчатися дистанційно.
“Ми всі повинні розуміти одне, що коронавірус на 100% не зникне з України, як і зі всієї земної кулі. Ми повинні бути готові до цього. Міністерство вже розробляє протоколи”, – сказала депутат.

У батьків і дітей повинен бути вибір
“В розвиненій країні батьки і діти повинні мати право на те, яку освіту їм вибирати: дистанційну або очну. І не через хворобу, як у нас завжди роблять обмеження, а тому, що є й інші ситуації, коли це може бути краще і зручніше для сім’ї, в якій здорові діти”, – розповіла нам Галина Мельник, засновник альтернативної школи “Радосвіт”.

Педагог додала, що так, шкільна освіта у тому вигляді, що є, дійсно переживає кризу. І питання тут навіть не в дистанційній освіті, а в застарілих програмах.

“Вже всім відомо, і батькам, і вчителям, що діти не хочуть вчитися в школі. Ці програми давно застаріли і не враховують вікових потреб та особливостей дітей. Це навчання вже стало каторгою для дітей, а ми заплющуємо на це очі”, – додала вона.

Читайте також  Парадокси дистанційної освіти: студенти-першокурсники зайнялися сексом під час онлайн-лекції (ВІДЕО, 18+)

І карантин показав, що дистанційно навчатися можна, але це повинен бути вибір сім’ї.

Батьки зрозуміли: діти можуть успішно навчатися і без школи
Так, в соцмережах на відомих батьківських пабліках до кінця карантину розпочалася дискусія на тему: “А для чого взагалі потрібна школа?”

“Карантин поставив перед нами одне велике питання… А для чого, власне, потрібна школа? Відповідь в стилі “школа потрібна для отримання знань” – в умовах карантину проявила свою фейковість. Ну не школа сьогодні єдиним і могутнім джерелом інформації. Більш того! Часто не є кращим джерелом. Відповідь в стилі “школа потрібна для контролю знань” теж не є правдивою… Для цього зовсім не потрібні живі вчителі”, – написав учасник групи Батька SOS у Facebook Олександр Мірошниченко.

Він дійшов висновку, що школа потрібна, по-перше, для пошуку мотивації до навчання, і в цьому й полягає талант педагога. Не викласти інформацію, а зробити інформацію цікавою для кожного учня, враховуючи його індивідуальні особливості і таланти. По-друге, для практичного втілення знання, з чим у школах дуже погано. Приміром, навчальних проєктів, цікавих дитині, у нас вкрай мало. По-третє, для колективної комунікації. І саме цю складову не може дати домашнє навчання.

“Але сьогодні ми бачимо рудименти радянського бачення колективу. Тоталітарність чітко проявляється в тих же закликах “поважати вчителя” за ознакою посади, а не особистих талантів. Це проявляється в спробі жорстко регламентувати шкільне життя дітей аж до регламентації походів в туалет. Зрозуміло, що тут йде підміна понять. Замість того, щоб навчити дитину жити в колективі – його привчають пристосовуватися до чужого бачення ідеалу цього колективу”, – пише чоловік.

Ще одна учасниця групи Олена Прохира пише, що дистанційне навчання ще раз показало всю, м’яко кажучи, недосконалість нашої системи освіти.

Читайте також  У Міносвіти попередили про завершення навчального року дистанційно

“Трохи привідкрило внутрішню кухню, те що часто залишається за шкільними дверима. У нас практично немає ніякого контролю за якістю знань, які отримують діти в школі. Професіоналізм і адекватність вчителів теж буває дуже різними і вплинути на це батьки практично ніяк не можуть”, – поскаржилася вона.

З’явилася петиція з вимогою заборонити дистанційну освіту
Після 2,5 місяці без школи українські діти успішно допрацювали навчальну програму самостійно, за допомогою школи онлайн або батьків. Так, їм не вистачало спілкування з однолітками. В умовах некарантину для цього є ряд альтернатив шкільним перервам – різні гуртки та секції, де діти можуть спілкуватися і розвивати таланти.

Тим часом на сайті Електронних петицій вже з’явилося голосування за заборону дистанційного навчання у всіх навчальних закладах.

“Діти повинні ходити до школи, вчитися, спілкуватися зі своїми однолітками. Батькам, дітям і вчителям дуже важко перебувати на дистанційній освіті. Діти не зможуть отримати повноцінні знання, перебуваючи вдома. Тому народ хоче, щоб влада не прийняла закон про дистанційну освіту”, – йдеться в поясненні.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело