Страшно блюють, всі в прищах і з гарячкою: Європу почала “косити” загадкова дитяча хвороба

Схожа на синдром Кавасакі хвороба масово вражає дітей, які переносять коронавірус абсолютно безсимптомно.

З коронавірусів пов’язують загадкову хворобу, яка почала даватися взнаки у дітей по всьому світу. Хвороба дуже схожа на рідкісний синдром Кавасакі.

Лікарі вже рятують кілька сотень малюків в США, Британії, Франції, Іспанії, Нідерландах. А в італійському Бергамо вже навіть побитий рекорд за останні три роки за кількістю дітей з токсичним шоком, йдеться в ТСН.Тиждень.

До недавнього часу їх вважали поза зоною ризику. Лікарі та вчені стверджували – то, що для дорослих смертельно, для дітей немов укус комара. Коронавірус вони нібито переносять легко і безсимптомно. У цей вірила і Амбер, поки не захворів її 9-річний син. Амбер була впевнена – то, що тероризує мільйони людей, для їх сім’ї стало дрібної застудою. Тому що всі дорослі перехворіли, і все без ускладнень. Раптом у сина почали проявлятися дивні симптоми.

“Спочатку мені здалося, що у нього просто шлунковий розлад. Саме так ми сприйняли перші симптоми. Потім почалася легка лихоманка, сильна блювота. Він не міг нічого їсти”, – розповідає мати.

Лікарі запідозрили апендицит. Втім, від госпіталізації і операції відмовилися, батькам дали інструкції і відправили додому лікуватися. Хлопчику ставало гірше.

“Найчастіше ми спостерігаємо у дітей високу температуру, десь три-чотири дні. Висипання, дуже сильні висипання. Вони можуть бути по всьому тілу. І на долонях. І на стопах, де зазвичай такого не буває”, – коментує лікар- педіатр.

Саме так може починатися загадкова рідкісна хвороба – запальний процес, схожий на хворобу Кавасакі. Тягне його, підозрюють медики, саме коронавірус, тому що у хворих дітей тести показали наявність антитіл. Хвороба вражає судини, внутрішні органи і викликає токсичний шок. Крім висипу, високої температури, блювоти, серед симптомів ще можуть бути потріскані губи, червоні очі, набряки кінцівок і лімфатичних вузлів на шиї, біль у всьому тілі. У деяких дітей може розвиватися навіть артрит. І найстрашніше наслідок – аневризма серцевих судин.

Читайте також  “Не можу жити з жінкою, яка позбувається моїх дітей!”: А потім взяв і виставив з квартири з сином

“У дітей немає симптомів, схожих на симптоми коронавируса. Це не респіраторні захворювання, у них немає проблем з диханням. У них це більше проявляється, як запалення кровоносних судин, які потім можуть привести до проблем з серцем”, – говорить губернатор штату Нью- Йорк Ендрю Куомо.

Лише в Бергамо – італійському місті-епіцентрі інфікування коронавірусів – розповідають педіатри, кількість дітей, госпіталізованих з новим загадковим недугою, зросла в тридцять разів. А в одному з госпіталів зафіксували 20 випадків за місяць. Тоді як раніше такої кількості не було за три роки. Ще до недавнього часу хвороба Кавасакі вражала дітей у віці до 5 років. Тепер цією недугою можуть захворіти і діти старшого віку. Вчені пояснюють, найімовірніше, токсичний шок у дітей виникає через надмірну імунної реакції і величезної кількості антитіл після зараження коронавірусів.

“Головне, що хвилює нас, педіатрів, це те, що Кавасакі може привести, якщо її не лікувати, до так званої” аневризмі коронарної артерії “. І це може бути фатальним. Тому ми просимо батьків, якщо в родині хтось хворів, а діти перенесли вірус в легкій формі, все ж бути пильними “, – закликає лікар.

Як наслідок, якщо раніше більшість європейських країн і США дітям тести на коронавірус робити не поспішали, то тепер вони ледь не першочергові. При найменшій підозрі.

“Позитивний момент в тому, що поки таких випадків небагато. Отримавши правильне лікування, діти одужують. І я не можу запевнити, що кількість хворих зростатиме. Минулого тижня кількість пацієнтів в педіатричному відділенні зросла, тому слід бути вкрай уважними”, – говорять паризькі лікарі.

Тепер батьки, які пройшли з дітьми через це пекло нової хвороби, просять інших з ослабленням карантину не забувати про це підступний дії вірусу. Спалахи захворюваності у дітей лікарі чекають після відкриття дитсадків і шкіл. А тому батьків просять пам’ятати: атаковані коронавірусів діти мають інші, ще менш вивчені прояви хвороби. Які часто збігаються з симптомами Кавасакі. Тому, при найменшій підозрі – не втрачайте часу на самолікування.

Читайте також  Попередьте батьків, бабусь та дідусів: Рада ухвалила дикий закон щодо позбавлення старих пенсій

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело