У Європі очікують другу ще смертоноснішу та небезпечнішу хвилю коронавірусу

Європейські країни мають підготуватися до другої смертоносної хвилі коронавірусної інфекції, оскільки пандемія ще не закінчилася. Про це заявив представника Всесвітньої організації охорони здоров’я в Європі Ганс Клюге в інтерв’ю Telegraph


Він зробив суворе попередження країнам, які починають послаблювати свої обмеження і наголосив, що зараз “час для підготовки, а не святкування”.

Клюге підкреслив, що зменшення випадків COVID-19 у Великій Британії, Франції та Італія не означає, що пандемія добігає кінця. Він зазначив, що епіцентр європейської спалаху перебуває на сході, причому кількість випадків захворювання зростає в Росії, Україні, Білорусі і Казахстані.

За словами представника ВООЗ країни мають використати цей час з розумом і почати зміцнювати системи громадської охорони здоров’я, а також нарощувати сили в лікарнях, пунктах первинної та інтенсивної терапії.

“Сінгапур і Японія від самого початку зрозуміли, що це не час для святкування, це час для підготовки. Це те, що роблять скандинавські країни – вони не виключають другу хвилю. Але вони сподіваються, що вона буде локалізована, і зможуть швидко її пережити”, – заявив Клюге.

Він також пояснив, що друга хвиля коронавірусу може збігтися зі спалахом інших інфекційних захворювань.

“Я дуже стурбований подвійною хвилею – восени у нас може бути друга хвиля COVID і інша хвиля сезонного грипу або кору. Два роки тому у нас було 500 тисяч нещеплених від кору дітей”, – сказав він.

Як зазначається, багато експертів попереджають, що друга хвиля пандемії може бути навіть більш смертоносної, ніж перша, вказуючи на пандемію іспанського грипу 1918-1920 років як приклад.

Коли грип уперше з’явився в березні 1918 року, у нього були ознаки типової сезонної хвороби, але потім він повернувся більш небезпечним і смертоносним восени, через що загинуло близько 50 мільйонів людей.. Була також третя і четверта хвиля, але вони не стали такими ж небезпечними.

Читайте також  Відмовилася лягти до лікарні: у Києві від COVID-19 померла породілля, 11-денний малюк залишився без мами

“З історії ми знаємо, що в умовах пандемії країни, які не постраждали на ранніх етапах, можуть зіткнутися з другою хвилею”, – сказав Клюге.

“Що ми побачимо в Африці і Східній Європі? У них невисокі показники захворюваності, деякі країни говорять: “Ми не такі, як Італія”, а через два тижні – бум! На жаль, їх може накрити другу хвиля, тому ми повинні бути дуже, дуже обережними”, – підкреслив він.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело