Хороша новина! Українці безкоштовно отримають надважливі ліки від смертельної хвороби

Україна безкоштовно отримає ліки від смертельної хвороби

Україні безкоштовно нададуть новітній медичний препарат бедаквилин, яким лікують важку мультирезистентну форму туберкульозу, – Корупція Інфо

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров’я.

Поставка ліків буде здійснено в рамках проекту USAID “Challenge TB”, що здійснюється в Україні, міжнародною організацією PATH.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, в Україні мультирезистентної форми туберкульозу хворіє кожен четвертий чоловік, що страждає від цієї недуги. Таким чином, забезпечення бедаквилином дасть шанс на одужання для 1,5 тис. пацієнтів.

“Ми плануємо завезти його в кінці квітня 2017 року, цей процес майже на фінальній стадії”, — розповіла голова представництва PATH в Україні Катерина Гамазина.

Слід зазначити, що бедаквилин зараз вважають найефективнішим препаратом проти мультирезистентного туберкульозу, винайденим за останні 40 років. Станом на 2016 рік його застосовували вже в 70 країнах. За кордоном вартість одного курсу лікування коштує близько $2 тисяч.

В Україні новим препаратом у першу чергу почнуть лікувати 200 пацієнтів на базі клініки Інституту фтизіатрії і пульмонології. Це люди, хворі на тяжкі форми туберкульозу з розширеною резистентністю до основних протитуберкульозних препаратів (бедаквилин завжди застосовують у комплексі з іншими п’ятьма-сімома препаратами).

“Лікування для дуже важких хворих триватиме понад 20 місяців, але бедаквилин використовують протягом перших шести: він добре накопичується і надовго затримується в організмі, тому терапевтичний ефект буде продовжуватися. Ці перші шість місяців пацієнти будуть лікуватися в клініці інституту, потім вони будуть виписуватися в регіони, де проживають”, — розповіла Гамазина.

У свою чергу, генеральний директор Центру громадського здоров’я Моз Наталія Низова додала, що зараз основні завдання — створити умови для швидкої реєстрації нових препаратів і оптимізувати національні протоколи лікування.

Читайте також  Одна з країн Європи заявила про необхідність збільшити кількість КПП на кордоні з Україною

“Ми вважаємо, що протягом наступного Національної програми з 2017 по 2021 рік у нас є реальна можливість забезпечити таким лікуванням всіх пацієнтів з мультирезистентним туберкульозом”, — резюмувала вона.

Як повідомляв “Оглядач”, раніше в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун заявила, що Україна буде закуповувати ліки від гепатиту С за найнижчими цінами в Європі.

Шукайте деталі в групі Facebook


Інформує -