Українцям підпільно роблять аборти і операції через карантин. Люди терплять до останнього і помирають вдома

Вже зараз лікарі б’ють на сполох: після карантину лікарні країни можуть заповнитися пацієнтами з важкими ускладненнями. Через епідемію були скасовані всі планові операції та процедури. В результаті люди боялися ходити в поліклініку, терпіли до останнього. Медики не беруться оцінювати, скільки таких хворих просто не дочекаються кінця обмежувальних заходів і помруть.

Щоправда, деякі лікарі, незважаючи на суворі заборони, намагаються допомогти пацієнтам, проводять операції та призначають лікування.

Потрібен аборт, пишемо – кровотеча
Працівниця київського пологового будинку на умовах анонімності розповіла, що, попри обмеження, операції пацієнткам все ж таки продовжують робити.

“Ну а як ви думали? Якщо жінці треба зробити аборт, вона може чекати стільки часу? Операція планова, не термінова, як бути? Пишемо, що у неї кровотеча, і робимо операцію”, – каже вона.

Лікар із Черкаської області також розповідає, що проводить операції.

“У людини жовчнокам’яна хвороба, операція нескладна, була запланована на початок квітня. Але у пацієнта напади. Звісно, він знімає їх таблетками, але мучиться. Що робити? Так, пишемо в документах, що гострий напад, і проводимо операцію. Довго в лікарні не тримаємо, вже доліковується вдома амбулаторно, сам домовляється про перев’язки з кимось, щоб сюди зайвий раз не приходити”, – розповідає медик.

Нейрохірург-онколог Антон Шкіряк підтверджує, що зараз бувають випадки, коли медичні документи підтасовують, аби надати допомогу пацієнту.

“Відбувається або підтасовування документів, і це найчастіше, або беруться реально лише ті пацієнти, у яких стоїть питання життя і смерті. Але вирішувати це повинен консиліум лікарів”, – зазначає Антон.

Провів операцію вдома
Хірург з Івано-Франківщини Олег Ткачук розповів, що був змушений надати допомогу жінці в неї вдома.

Читайте також  Українці почали готуватися до карантину і змітати продукти в магазинах. Фото та відео

“Онкохвора пацієнтка зателефонувала і сказала, що у неї трапився післяін’єкційний абсцес. Ми з медсестрою приватної клініки приїхали до неї, прооперували і призначили лікування”, – розповів Ткачук.

Щоправда, сам хірург вважає, що це виняткова подія.

“Треба обирати менше зло. Поки коронавірус дуже небезпечний, тому ми відкладаємо планові операції. Ми перебуваємо в умовах середньовіччя, але іншого виходу немає”, – каже хірург.

Але потім додає: “Необхідно виділити невеликі лікарні, де немає хворих із коронавірусом. Так звані “чисті лікарні”. І там надавати допомогу плановим хворим. Я зараз, коли до мене приходить пацієнт, думаю, що робити. Або його відправити у приватну лікарню, де немає пацієнтів, заражених коронавірусом, або у звичайну велику лікарню. Але нікому не відмовляю”.

Після карантину буде багато важких хворих
На думку Ткачука, після закінчення карантину потік хворих із серйозними ускладненнями в лікарнях збільшиться в рази.

“Що стосується мого профілю, то більше буде хворих із ускладненнями, з виразкою шлунка, гострим холециститом, гострими ускладненнями апендициту. Бо люди зараз бояться іти до лікаря і терплять біль. Після карантину у лікарів буде багато роботи”, – каже він.

Антон Шкіряк також вважає, що після карантину серйозно зросте кількість важких хворих на онкологічний діагноз: “Бо в онкології важливо виявити хворобу на ранній стадії, часом йдеться про хвилини, дні – залежно від області пухлини. І ситуація з карантином погіршила стан важких хворих”.

Також, на його думку, деякі пацієнти можуть не дочекатися закінчення карантину і померти.

“Все залежить і від самого пацієнта. Є ті, хто відразу б’є в усі дзвони і домагається лікування. А є ті, яким сказали, що карантин і не можна лікуватися, то він і пішов додому”, – каже Шкіряк.

Читайте також  “Можуть отримати шість ділянок”: Як одержати безкоштовну землю, на неї має право кожен

До лікарні не беруть, а дільничні – у відпустці за власний рахунок
Завідувач обласним Центром кардіо- і рентгенендоваскулярної хірургії з Донецької області Дмитро Узун також на своїй сторінці у Facebook повідомив, що вже зараз до його відділення звертаються люди з важкими патологіями. А деякі з них просто не доживають до операції.

“Ось неповний список пацієнтів, які звернулися або госпіталізовані у моє відділення: 1. Скарги на перебої в серці близько місяця, гірше близько тижня, двічі втрачав свідомість, вирішив звернутися вчора, коли втратив свідомість за кермом. 2. У пацієнта два інфаркти в анамнезі, останній у січні, рекомендували операцію, не поїхав, перечікував карантин. Вночі мені дзвонили родичі, сказали, що потрапили в лікарню. Потім з лікарні сказали, що пацієнт нетранспортабельний, помер о 6-й вечора”, – розповідає він.

Кардіолог пояснив OBOZREVATEL проблему: “Зараз основна маса кардіологічних клінік працює на прийом пацієнтів з аритміями, що погрожують життю, гострими інфарктами. Або приймає тих, кому необхідна операція на відкритому серці. У нас немає культури ставлення до свого здоров’я і немає системи профілактики захворювань. Тому тепер інші пацієнти сидять вдома і чекають, коли закінчиться карантин”.

Також, за словами Узуна, у багатьох областях лікарів поліклінік, стаціонарів відправляють у відпустку за власний рахунок.

“Мало того, що люди позбавлені вузькопрофільної допомоги, у них немає можливості потрапити на консультацію до свого кардіолога або сімейного лікаря, який може їх направити на лікування. Коли ми повернемося до нормального режиму роботи, то отримаємо багато декомпенсованих пацієнтів, тобто тих, хто погіршив своє захворювання. Бо вони сидять вдома, у них інфаркти, або взагалі летальні випадки”, – каже лікар.

Читайте також  Гроші будуть розпорошені: економіст розповів, чи очікувати медикам обіцяні 20 тисяч зарплатні

За його словами, вже зараз до них приїздять пацієнти з гострим станом, а на запитання, чому не звернулися раніше, відповідають, що чекали закінчення карантину, а свій кардіолог – у відпустці.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело