Розкрадання в “Укроборонпромі”: чому ще нікому не оголосили підозри

Сьогодні триває розслідування щодо корупційних схем в “Укроборонпромі”. Поки жодне кримінальне провадження ще не було витребувано. Крім того, антикорупційні прокурори підозри нікому не оголосили.

Як розповів під час засідання комітету з питань запобігання корупції директор НАБУ Артем Ситник, заступник голови Спеціальної антикорупційної прокуратури, прокурор Максим Грищук надав детективам очолюваного ним відомства вказівку не згадувати у матеріалах кримінальної справи прізвище Гладковського.

“Що стосується самого розслідування, з моменту реєстрації провадження за сюжетом Bihus.info, 26 лютого, з того часу не витребувано жодне кримінальне провадження, за яким ставилось питання про витребовування. Тому фактично йде розслідування тих фактів і сьогодні підозру нікому поки що не оголошуємо. Зараз пройшло декілька місяців. Підозр ніяких не оголошено. Розслідування триває”, – зазначив він.

Як зауважив Ситник, за весь період роботи НАБУ та САП було надано аж 10 вказівок прокурорам у справах “Укроборонпрому” та оборонної сфери.

“За весь період роботи НАБУ та САП було надано аж 10 вказівок прокурорам за цими справамм. Виходячи з того, що така мала кількість вказівок, я думаю що це і є спільна праця детективівт і прокурорів”, – підкреслив Ситник.

Раніше Артем Ситник у коментарі 24 каналу розповідав, що йому довелося звільнити від роботи двох працівників НАБУ – Олега Борисенка і Дмитра Литвиненка, аби на них не тиснули після розслідування в “Укроборонпромі”. Крім того, цікавим є і те, що керівник САП Назар Холодницький порушив кримінальну справу проти Ситника у зв’язку зі скандалом в “Укроборонпромі”.

Що відомо про корупцію в “Укроборонпромі”? За даними розслідування журналістів Bihus.Info, син на той час першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського – Ігор Гладковський разом з Віталієм Жуковим та Андрієм Рогозою контрабандою поставляли оборонним підприємствам України російські деталі або деталі з українських військових частин. Поставки відбувались через фірми-прокладки за завищеними в 2-4 рази цінами. Розмір розкрадань може становити щонайменше 250 мільйонів гривень, припускають журанлісти.

Читайте також  ФСБ Росії затримала українця на в’їзді до окупованого Криму

До корупційних оборудок причетні Олег Гладковський (є бізнес-партнером президента Петра Порошенка), екс-керівник “Укрспецекпорту” і чинний глава “Укроборонпрому” Павло Букін, директори підприємств та інші посадовці держконцерну.

Учасники корупційних схем організовували угоди через 3 головні фірми-прокладки. Однією з таких фірм нібито був завод “Кузня на Рибальському” (на той момент належав Порошенку), а також підставна компанія “Оптимумспецдеталь”.

В НАБУ почали досудове розслідування корупції в “Укроборонпромі” за ознаками привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Детективи бюро також провели низку обшуків у Гладковських, Букіна та інших фігурантів скандалу. Також 4 березня Петро Порошенко звільнив Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря РНБО.

 

Шукайте деталі в групі Facebook


-