5 спадкових захворювань, які передаються по жіночій лінії

Наші гени визначають не лише зовнішній вигляд і риси характеру, але і слабкі місця в організмі. Наприклад, навіть депресія і безсоння можуть бути викликані не сильним стресом або перевтомою, а генетичною схильністю. Про ці та інші захворювання, які можуть дістатися у спадок від мами, ми поговоримо в статті.

Спадкова схильність зобов’язує вас бути уважнішими до себе, але це не означає, що зустріч з хворобою неминуча.

Остеопороз

Остеопороз – вікове захворювання, при якому знижується щільність кісток і виникає ризик переломів. Цією недугою переважно страждають жінки, і спадковість – один з важливих факторів ризику. Остеопороз починає проявлятися після менопаузи, саме в цей період кістки втрачають кальцій і стають крихкими.

Профілактика захворювання:

У щоденному раціоні повинні бути присутні продукти з великим вмістом кальцію, але пам’ятайте, що для його засвоєння необхідний вітамін D, який виробляється при сонячному світлі. Проконсультуйтеся з лікарем і попросіть підібрати вітамінні добавки, а також не забувайте про прогулянки на свіжому повітрі.
Не паліть. Ця шкідлива звичка скорочує здатність організму засвоювати кальцій і призводить до зниження міцності кісток.
Відмовтеся від солодкої газованої води – ці напої збільшують ризик перелому шийки стегна на 14%.
Стежте за вагою і займайтеся спортом. Людям від 19 до 64 років рекомендовано 2 год 30 хв. (150 хв.) аеробного навантаження на тиждень. І двічі на тиждень силові вправи для зміцнення всіх основних груп м’язів: ноги, стегна, спина, живіт, груди, руки, плечі.

Ревматоїдний артрит

Причини захворювання невідомі, але вчені припускають, що ураження суглобів відбувається через порушення імунної системи у людей із спадковою схильністю.

Профілактика захворювання:

Відмовтеся від паління, надмірного вживання кави і червоного м’яса.
Ретельно доглядайте за порожниною роту і не пропускайте планові огляди у стоматолога. Періодонтальна хвороба ясен може зіграти роль в розвитку ревматоїдного артриту.
Внесіть в раціон продукти з великим вмістом вітаміну С. Цей антиоксидант знижує ризик розвитку запальних процесів в організмі.

Передчасне старіння

Читайте також  Вчені розповіли про вік, після якого кидати курити вже пізно

Вчені виявили набір генів, які відповідають за те, як довго нам вдасться зберегти свою молодість. Передаються вони з покоління в покоління і по материнській лінії. Є ймовірність успадкувати пошкоджену ДНК, тоді процес старіння відбуватиметься швидше.

Поки вчені не придумали, як повернути час назад, але необхідно виробити звичку користуватися захисними кремами з високим SPF-захистом, тому що сприйнятливість до сонячних променів теж залежить від спадковості.

Депресія

Від депресії страждають більше 300 млн осіб на рік, і вчені змогли знайти ген – Slc6a15, який є винним у цьому і передається у спадок. У жінок це захворювання зустрічається в 2 рази частіше, ніж у чоловіків, і переходить в хронічну форму. Післяпологова депресія також передається генетично.

Профілактика захворювання:

Уважно ставтеся до свого фізичного стану: повноцінний сон, збалансоване харчування і регулярні тренування.
Не залишайтеся на самоті з проблемою – зверніться за допомогою до близьких. Іноді досить просто виговоритися.
Не соромтеся звертатися до фахівця, якщо відчуваєте, що ваш стан погіршується.
Глаукома

Глаукома у жінок зустрічається набагато частіше, ніж у чоловіків, а генетичні мутації, які несуть цю недугу, передаються у спадок.

Профілактика захворювання:

Обстежтеся. До 40 років записуватися до офтальмолога необхідно кожні 2-4 роки, в 40-54 роки – кожні 1-3 роки, в 55-64 – кожні 1-2 роки, після 65 років – кожні 6-12 місяців.
Регулярні помірні фізичні навантаження – ходьба або легкий біг 3 або більше разів на тиждень. Також можна займатися йогою, але уникайте перевернутих поз, де навантаження припадає на шию і плечі.

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -