Без снігу, але з різкими морозами: синоптик розповіла про погоду в Україні взимку

Без снігу, але з різкими морозами: синоптик розповіла про погоду в Україні взимку

Вже до кінця століття глобальна температура повітря може підвищитись на 2,6 – 4,8 градуса

Хоча в Україні ще осінь і ми лише вступаємо на друге місце, але всім уже цікаво, якою буде погода цієї зими.

Звичайно, так наперед не можна дати точну відповідь, але можна скласти прогноз, виходячи з тенденцій. Що й зробила український синоптик Віра Балабух в інтерв’ю 24 каналу.

Всі ми пам’ятаємо зими, коли сніги насипало до пояса, як, наприклад, у 2013 році. Або минула зима, коли в Одесі так занесло дороги, що траси були перекриті. Чи очікують нас у майбутньому складні зими із лютими морозами? Це особливо актуальне питання зараз, адже ми всі знаємо стан нашої енергосистеми після атак росіян.

Експерт зазначила, що клімат на планеті та в Україні змінюється. Зокрема, суттєво зростає температура повітря. До речі, найбільше зростання температури спостерігається взимку та влітку.

“Сучасна зима в Україні стала в середньому на 1,5 градуса теплішою порівняно з 1961 – 1990 роками. Тому аномально тепла зима цього року не випадковість, а закономірність тих процесів, що спостерігалися протягом останніх десятиліть”,– наголосила Віра Балабух.

Експерт додала, що причиною таких змін насамперед є діяльність людини, завдяки якій суттєво посилився парниковий ефект на нашій планеті.

Істотно зросте і температура повітря в Україні. Зима стане ще теплішою і до кінця століття у Харкові вона може бути такою, як зараз у Херсоні,– наголосила метеоролог.

Втім, додала експерт, що незважаючи на значне зростання середньої за рік та сезон температури повітря, кількість днів із сильними морозами суттєво не зміниться.

Читайте також  Заллє сильними дощами: яким областям сильно не пощастить з погодою

До речі, подальше зростання температури повітря спричинить те, що снігові зими стануть для нас рідкістю.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело