Катастрофа на ЗАЕС запустить 5 статтю НАТО: у Британії і США попередили РФ про наслідки провокацій

Катастрофа на ЗАЕС запустить 5 статтю НАТО: у Британії і США попередили РФ про наслідки провокацій

У Великій Британії та США попередили Росію про наслідки провокацій на Запорізькій АЕС в окупованому українському місті Енергодар. Голова комітету з оборони Британії Тобіас Елвуд та американський конгресмен Адам Кінзінгер заявили, що будь-яке умисне пошкодження стратегічного об’єкта, що спричинить потенційний витік радіації, буде потрактовано як напад на країни-члени НАТО.

Так політики відреагували на анонсовані російськими окупантами провокації РФ на ЗАЕС, у скоєнні яких Росія збирається звинуватити Україну. Відповідні твіти з’явилися в Twitter Еллвуда та Кінзінгера.

“Давайте з’ясуємо: БУДЬ-ЯКЕ умисне пошкодження, що спричинить потенційний витік радіації в український ядерний реактор, буде порушенням статті 5 НАТО”, – застеріг Тобіас Еллвуд, коментуючи публікацію The Times, присвячену підготовці російськими окупантами провокацій на ЗАЕС.

За статтею 5 статуту, у разі збройного нападу на будь-яку з держав Альянсу усі інші члени НАТО вважатимуть цей акт нападом на весь оборонний блок.

Абсолютно солідарний з Еллвудом американський конгресмен Адам Кінзінгер.

“Це справді навіть не підлягає дискусії. Будь-який витік вбиватиме людей у країнах НАТО, це автоматична стаття 5”, – наголосив член Палати представників США.

Нагадаємо, за даними української розвідки, окупанти можуть влаштувати масштабний теракт на ЗАЕС. У ГУР наголосили: враховуючи кількість зброї, яку наразі розміщено на території атомної станції, а також неодноразові провокативні обстріли, є висока вірогідність проведення масштабного теракту на ядерному об’єкті.

Співробітники станції, ризикуючи життям, зняли відео, де видно величезну кількість російського озброєння та військової техніки у машинній залі ЗАЕС, CNN підтвердило його достовірність.

Раніше генсек ООН Антоніу Гутерреш закликав “відвести всіх військовослужбовців та військову техніку від станції та уникнути будь-яких інших розміщень військових сил чи військового обладнання на цій території”. Росія цю пропозицію відкинула.

Читайте також  Екстрасенс визначила долю "найсмертельніших" міст України

Водночас окупанти заявляють про наміри повністю зупинити ЗАЕС. В “Енергоатомі” вже заявили, що це наблизить сценарій радіаційної катастрофи.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело