Від чого залежить сума у платіжці за розподілення газу: детальне пояснення

Від чого залежить сума у платіжці за розподілення газу: детальне пояснення

Сума, яка вказана у платіжці за постачання газу, залежить від обсягів спожитого палива. Однак, існують ще й мінімальні обсяги споживання, які нараховуватимуться навіть тим, хто не спожив цей мінімум.

Про деталі нарахування суми в платіжках розповідає “Апостроф” з посиланням на видання “На Пенсії”.

Основою є обсяг спожитого палива за попередній період – на 2022 рік це період з 1 жовтня 2020 по 30 вересня 2021 – який ділиться на 12 та потім множиться на тариф місцевого Оператора газорозподільної мережі.

Також є мінімальні обсяги використання, визначені пунктом 2 глави 6 розділу VI Кодексу ГРМ, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2494:

  • 39 кубометрів – для об’єкта побутового споживача, де природний газ використовується лише для приготування їжі;
  • 126 кубометрів – для об’єкта побутового споживача, де природний газ використовується для підігріву води та приготування їжі;
  • 314 кубометрів – для об’єкта побутового споживача, де природний газ використовується комплексно, у тому числі для опалення, або об’єкта споживача, який не є побутовим.

Це означає, що хоч ви споживаєте менше, вам все одно нарахують ці мінімальні обсяги.

Група вашого споживання газу визначається під час укладення договору (залежно від підключених газових пристроїв: газова плита, газовий котел, водонагрівач) та прописується у договорі на розподіл газу.

До прикладу, якщо в договорі зазначено групу споживання, згідно з якою газ використовується комплексно, зокрема і для опалення (підключений газовий котел), то мінімальний обсяг газу за рік, який береться для розрахунку плати за розподіл, становить 314 кубометрів.

Читайте також  Рахунок за транспортування газу прислали чоловікові, який помер 9 років тому

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело