Чому «вакцинований» Ізраїль накрила нова хвиля пандемії? Експерт дав пояснення

Чому «вакцинований» Ізраїль накрила нова хвиля пандемії? Експерт дав пояснення 

«Ізраїль вакцинувався лише на 60%»

Не схоже, що в Ізраїлі хворіють щеплені люди. Там вакцинували 60% населення. Водночас немає однозначних доказів, що потрібно щеплювати громадян третьою дозою вакцини, як це відбувається в Ізраїлі. Про це в інтерв’ю «Главкому» розповів ексзаступник міністра охорони здоров’я, співзасновник Українського центру охорони здоров’я Павло Ковтонюк.

Водночас Ковтонюк пояснив, чому ми спостерігаємо спалах у взірцевому з точки зору вакцинації Ізраїлі.

«У кожної країни є поріг, на якому ентузіазм людей, мотивація щеплюватися та можливості уряду переконати закінчуються. До того ж скрізь є певний відсоток людей, які мають антивакцинальні погляди. У різних країн цей поріг різний. На жаль, в Україні він досить низький. Якщо говорити про Ізраїль, то не схоже, що там хворіють щеплені люди», – переконаний експерт.

Також Ковтонюк прокоментував інформацію, що в Ізраїлі з 1 серпня почали вакцинувати від Covid-19 третьою дозою людей старше 60 років. «Немає однозначних доказів, що вона потрібна. Про це ще рано говорити», – сказав він.

Ковтонюк підкреслив, що через якийсь невеликий відсоток нещеплених, буквально до 10%, Ізраїль не досяг колективного імунітету.

«Зауважте, спалах у США, Британії, Іспанії відрізняється від спалаху у Росії. Скрізь крива захворюваності велика, однак у країнах з високим рівнем вакцинації дуже низький рівень шпиталізацій та смертності. Натомість у РФ ці показники високі. У названих мною країнах, на відміну від РФ, хворіє в основному молодь і діти. Чому? Бо вони нещеплені. Натомість люди похилого віку та особи із хронічними захворюваннями охоплені вакцинацією майже на 100%. Серед них поширення захворюваності невисоке і відсоток госпіталізацій невисокий. Тому вакцинуватися треба, це єдина вірна стратегія захисту від Covid-19», – наголосив він.

Читайте також  Електронна сигарета позбавила хлопця семи зубів (фото)

Також Ковтонюк зізнався, що його дратує риторика МОЗу про те, що всім варто заспокоїтися через нарощення темпів вакцинації.

«Нам не варто розслаблятися. Я визнаю наші нинішні успіхи у вакцинальній кампанії, ми справді молодці. Водночас мене дратує риторика МОЗу про те, що всім варто заспокоїтися, бо у нас все чудово, населення щеплюється повним ходом, до того ж якась його частина перехворіла і здобула імунітет таким чином. Подивіться, який потужний спалах у Сполучених Штатах, де перехворіло найбільше людей у відсотковому співвідношенні і де вакциновано понад 50% населення», – застеріг чиновник.

Нагадаємо, із 8 серпня в Ізраїлі посилили обмеження, пов’язані з поширенням штаму коронавірусу «Дельта». Всі приїжджі в Ізраїль обов’язково повинні проходити карантин. Самоізоляція необхідна для всіх, навіть якщо людина отримала сертифікат про вакцинацію.

Також в Ізраїлі 1,5 млн дітей здадуть аналіз на коронавірус перед початком нового навчального року. Крім того, батьки отримають набори для проведення тесту в домашніх умовах. Аналіз необхідно зробити не пізніше, ніж за 48 годин до 1 вересня.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело