Забрати вихідний, вигнати на роботу. Навіщо «Слуги» скорочують українцям відпочинок?

Забрати вихідний, вигнати на роботу. Навіщо «Слуги» скорочують українцям відпочинок? 

Перенесення вихідних мінімізує можливості роботи з інвесторами та донорами?

У соцмережах не вщухає бурхлива дискусія щодо можливого скасування «зайвих» вихідних днів. Як відомо, Кодексом законів про працю в Україні визначено 11 святкових та неробочих днів. У випадку, коли святковий або неробочий день збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого.

Нардепи з на чолі з головною ініціаторкою проєкту закону №4597 (її прізвище стоїть першим у переліку авторів), очільницею комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галиною Третьяковою хочуть скасувати цю практику.

Для чого ж насправді нардепи хочуть позбавити громадян кількох вихідних?

Найбільше зло?
Судячи із пояснювальної записки до законопроєкту, усі нещастя України виникли саме через кілька «зайвих» вихідних. В обгрунтувальній частині у хід іде різна аргументація, починаючи від того, що перенесення робочих днів «є типовою радянською традицією, яка до сьогодні зберігається, зокрема, в Росії», створює дискримінацію «між робітниками, яким встановлено п’ятиденний або шестиденний робочий тиждень», а також те, що перенесення «днів призводить до 6-денного робочого тижня, подекуди – двічі на місяць, що є порушенням законодавчих вимог до мінімального часу відпочинку працівника», а відтак є порушенням норм Конституції у частині щодо охорони сім’ї. «Прийняття рішення про скорочення родинного часу є грубим втручанням в особисте життя людини та домогосподарства», – стверджують автори законопроєкту.

Ініціатори документу згадали і те, що перенесення вихідних мінімізує можливості роботи з інвесторами та донорами і назагал формує негативну репутацію бізнес-потенціалу України у світі. Іншими словами, кілька додаткових вихідних – це причина низької інвестиційної привабливості України.

Читайте також  Мокра та оголена: Леся Нікітюк показала спокусливе фото з відпочинку

Показово, що сама Третьякова відмовляється коментувати ініціативу.

Чи потрібні українцям додаткові вихідні?
Попри те, що, принаймні за словами ініціаторів, бізнес схвально поставився до такої ініціативи, українці, які є найманими працівниками, геть не в захваті від перспективи ходити на роботу «зайві» дні.

У соцмережах не вщухає хвиля обурення: «Знайшли, що ще декомунізувати», «красти вихідні – нечесно». Користувачі звертають увагу законотворців на те, що запозичення з ЄС треба робити не лише шляхом позбавлення вихідний, а й шляхом підняття зарплат і рівня життя до середньоєвропейських.

Сумнівний козир
Для провладної фракції президента, який дуже ревно ставиться до своїх рейтингів, рішення, яке очевидно є непопулярним, дивує.

Дата реєстрації законопроєкту – 15 січня. Тут важливо пригадати кілька фактів.

По-перше, 23 липня минулого року Україна і Євросоюз офіційно схвалили домовленість про макрофінансову допомогу – кредит на суму 1,2 млрд євро. Тоді першу половину ми отримали у грудні, другу очікували у січні 2021-го. Натомість Україна взяла на себе низку зобов’язань.

Однак чекати на другу половину траншу доводиться і досі, адже для отримання другого траншу (600 млн євро) Україна має провести реформи у таких сферах: управління державними фінансами, належне урядування та верховенство права, покращення бізнес-клімату, секторальні реформи та державні підприємства.

Наступний шанс отримати транш ми можемо у вересні – якщо переконаємо, що досягли певного прогресу. Власне, скасування додаткових вихідних може стати одним з аргументів для отримання чергового траншу.

По-друге, у січні цього року ми бачимо також бажання влади заявити про покращення умов для бізнес-інвесторів. Так, 20 січня на черговому засіданні Уряд ухвалив низку рішень, які поглиблюють інтеграцію України з ЄС, зокрема, щодо впровадження першого в Україні механізму скринінгу (перевірки) іноземних інвестицій у суб’єкти господарювання стратегічного значення. Тоді ж уряд затвердив відповідний законопроєкт «Про здійснення іноземних інвестицій у суб’єкти господарювання, що мають стратегічне значення для національної безпеки».

Читайте також  Чи буде 8 березня вихідним і які святкові дні очікують українців у березні

Саме в цю картину і вписується спроба позбавлення українців додаткових вихідних – аби отримати дрібний козир у переговорах з європейцями щодо другого траншу, а також мати додатковий аргумент під час перемовин з потенційними іноземними інвесторами.

Впадає в око ще одна деталь. Мета ухвалення змін до Кодексу про працю у пояснювальній записці сформульована так: «Узгодження законодавства України із законодавством країн членів Європейського Союзу у питанні перенесення робочих днів з метою більш ефективної співпраці між країнами».

Водночас у висновку парламентського комітету з питань інтеграції до ЄС вказано: «Питання стосовно перенесення робочих днів не регулюється правом Європейського Союзу, а визначається на рівні національного законодавства держав-членів ЄС».

До речі, стверджувати, що європейські країни не мають оплачуваних державою вихідних, теж некоректно. Доки законопроєкт не ухвалений, українці мають 11 додаткових вихідних. Водночас у Хорватії, Польщі, Чехії, Португалії таких вихідних 13, в Іспанії – 14, у Словакії взагалі 15.

Так, є країни, де законодавство дає менше «зайвого» перепочинку своїм громадянам: до прикладу, Німеччина і Нідерланди з вісьмома і дев’ятьма додатковими вихідними відповідно. Однак і там за рік виходить більше тижня «зайвих» днів для відпочинку.

Наталія Сокирчук, «Главком» 

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело