Новий глава «Укрзалізниці» хоче розділити її на чотири компанії

Жмак хоче розділити підприємство на чотири вертикально інтегровані бізнес-одиниці: вантажні перевезення, пасажирські перевезення, інфраструктуру та контейнерні перевезення.

Новий глава АТ «Укрзалізниця» Володимир Жмак хоче розділити підприємство на чотири вертикально інтегровані бізнес-одиниці: вантажні перевезення, пасажирські перевезення, інфраструктуру та контейнерні перевезення. Про це Жмак сказав в інтерв’ю Ліга. Бізнес.

«Я хочу виділити в «Укрзалізниці» чотири вертикально інтегровані бізнес-одиниці, з окремими балансами, які спроможні порахувати свої доходи та збитки: це вантажні перевезення, пасажирські перевезення, інфраструктура і моя новація – окремо вивести контейнерні перевезення. Контейнерні перевезення наразі перебувають у складі вантажних перевезень, але це в принципі окремий вид бізнесу», – пояснив керівник «Укрзалізниці».

Як розповів Жмак, ці бізнес-одиниці мають перетворитися на окремі компанії у складі холдингу.

«Для цього вони повинні мати все для провадження своєї діяльності. У керівника вантажних перевезень мають бути і локомотиви, і вагони. А не як зараз: він іде за локомотивами направо, а за вагонами – наліво», – додав новий глава компанії.
Крім того Жмак вважає необхідною зміну корпоративної структури компанії.

«Система формування правління в залізниці наразі досить складна, правління формується за поданням наглядової ради до Кабміну. Й уряд призначає членів правління. Наскільки я знаю, рішення правління оформлюється двома підписами: голови правління і члена правління, який відповідає за той напрям, за яким приймається рішення. Члени правління контактують безпосередньо з НР за тими напрямами, за які вони відповідають (…) Для здійснення тих завдань, які я ставлю, мені потрібна ієрархічно правильно побудована система, де я маю можливість ухвалювати рішення і відповідати за діяльність усього правління, а не лише тих підрозділів, які перебувають піді мною», – зазначив Жмак.
За його словами, про це він проситиме наглядову раду на стадії підписання контракту та наділення його повноваженнями.

Читайте також  В Україні хочуть заборонити рекламу ліків: деталі

Як повідомлялося, 26 серпня 2020 року Кабінет міністрів України затвердив кандидатуру Володимира Жмака, який обіймає посаду голови наглядової ради аеропорту «Бориспіль», на посаду голови правління АТ «Укрзалізниця».

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело