ДАІ повертається на дороги

Наступного року в Україні з’явиться дорожня поліція. Вона частково виконуватиме функції колишньої ДАІ. Про це повідомили у Міністерстві внутрішніх справ.

МВС намагається проводити якомога менше паралелей з колишньою корумпованою ДАІ, але джерела порталу “Знай.ua” стверджують, що структура і функції нового підрозділу будуть дуже схожі.

Дорожня поліція працюватиме на тих ділянках міжміських трас, на яких стається найбільше аварій. Персонал у дорожню поліцію наберуть за тим самим принципом, що і в звичайну поліцію. Набір почнуть у грудні-січні.

Служба – нова, функції – старі

“Нова поліція спочатку працюватиме на міжнародних трасах. Якщо раніше ДАІ і швидкість контролювала, і за порушниками ганялася, то зараз ці функції розділять. Будуть бригади поліції, які стежать за дотриманням правил дорожнього руху. І також працюватимуть бригади швидкого реагування. Останні будуть доганяти порушників”, – говорить порталу Знай.ua автоюрист Олександр Дорошенко.

За його словами, таке рішення викликане частково нестачею коштів на автомобілі та спорядження для поліцейських.

“Якби поліція виконувала такі ж функції, як і ДАІ, то це означає, що кожен патруль треба було б оснастити сучасним швидкісним автомобілем. А так патрульним дорожнім поліцейським можна дати старі “Лади” і “Жигулі” колишніх міліцейських. А ось вже для груп швидкого реагування закупити швидкісні машини”, – пояснює він.

На його думку, введення поліції на дорогах є позитивним рішенням.

“Після того, як зникла ДАІ, стало більше аварій на дорогах. Але зовсім не через те, що міліція дуже якісно виконувала свої функції. Просто частина водіїв боялася натрапити на чоловіка з паличкою. Як тільки ДАІ зникла, водії відчули безкарність і стали перевищувати швидкість, частіше їздити в нетверезому вигляді”, – говорить фахівець.

Читайте також  П’яний священик за кермом: Жахлива аварія сколихнула Львівщину.

Чи буде корупція

Після введення наступного року дорожньої поліції може виникнути низка проблем.

“Функції поліції будуть значно вужчими, ніж ДАІ. Вони, відповідно до вже існуючого статуту, мають доводити вину водія. Для цього ще з березня почали встановлювати камери фіксації швидкості. На жаль, всі документи щодо законності цих камер ще не оформлені. Якщо з цим і далі зволікатимуть, то водії масово оскаржуватимуть штрафи в судах. Щодо роботи поліції, то переконаний, що вони не братимуть хабарів, як колишні “даішники”. У цю структуру прийдуть люди нового типу”, – впевнений експерт.

Але далеко не всі учасники дорожнього руху поділяють оптимізм експерта. Багато водіїв пам’ятають, як кількома сотнями гривень можна було вирішити будь-яке питання з інспекторами на дорозі. А в деяких випадках працівники ДАІ взагалі керувалися лише інтересами власних кишень, а не безпекою руху та водіїв.

а й численні скандали під час переатестації старих міліціонерів на нових копів доводять, що до нової дорожньої поліції можуть потрапити старі працівники ДАІ, які тільки й вміють, що брати хабарі. До того ж, нові копи вже не раз довели, що робити це вони вміють не гірше за своїх попередників.

Саме тому надія на те, що нова дорожня поліція буде зразковою та бездоганно виконуватиме свої обов’язки – дуже мала. До того ж, портал Знай.ua кілька разів звертався до Міністерства внутрішніх справ з проханням прокоментувати створення нового підрозділу. Але за два тижні ми так і не отримали відповіді.

Нагадаємо, поліцію в Україні ввели з літа минулого року. Зараз патрульні поліцейські мають право зупиняти авто й виписувати штрафи водіям. Для цього вони використовують замість смугастого жезлу спеціальний семафор.

Читайте також  Будівництво заводу ядерного палива посилить енергетичну безпеку країни – експерт

Джерело – znaj.ua

Шукайте деталі в групі Facebook