Штрафи за порушення мовного закону: як і кого каратимуть за використання недержавної мови

Мовний закон,саме так в народі називають закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, почав діяти з 16 липня 2019 року. Він передбачає, що українська мова є обов’язковою у всіх сферах публічного життя.

Закон не забороняє у приватному спілкуванні розмовляти будь-якою мовою. Але ті, хто перебуває на роботі й виконує свої трудові обов’язки, мають спілкуватися державною. Зокрема, це стосується працівників сфери обслуговування.

За використаня недержавної мови передбачені штрафи, які почнуть діяти через 2 роки. Їх розмір складе від 9,8 тис. до 11,9 тис. грн. Про це заявила уповноважена із захисту державної мови Тетяна Монахова під час своєї першої пресконференції у вівторок, 10 грудня.

Держава штрафуватиме працівників сфери обслуговування, якщо вони першими звертатимуться до відвідувачів не українською мовою, зазначила Монахова.

“Штрафи щодо порушення мовного закону у сфері обслуговування починають діяти через два роки”, – сказала вона.

Так, за словами мовного омбудсмена, якщо відвідувачі закладів громадського харчування першими звертатимуться до працівників державною мовою, а їм відповідатимуть іншою– на них очікуватимуть штрафи.

Однак, “якщо клієнт сам ініціює використання іншої мови, то обслуговування, персонал може відповідати тією мовою, якою комфортно людині”, зазначила Монахова.

Читайте також  Перевантажені фури руйнують дороги України: їх оштрафували на 2,3 млн за тиждень

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело