Порошенко “забрехався”! Штайнмаєр вивів його на чисту воду, більше на Майдан не піде

Під час візиту до Тбілісі президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр розповів для BBC, звідки взялась і що передбачає так звана “формула Штайнмаєра”.

Відповідаючи на питання кореспондентки ВВС Ніни Ахметелі, якою була роль Росії у створенні цієї формули і чи є правдивими слова Петра Порошенка, що вона “написана” у Кремлі, президент Німеччини спочатку зазначив:

“По-перше, я не розумію ваше питання”.

Але далі він розповів, як виникла “формула”.

“Була ситуація на перемовинах у Парижі три роки тому, які проводилися на зустрічі нормандської контактної групи на найвищому рівні. Перемовини не просувалися, тому що насправді проєкти, які мали бути імплементовані після мінських угод, стали відомими… Але кроки, які мали бути зроблені обома сторонами, були занадто великими. Саме тому формула не містить нічого більше, ніж спробу зробити з великих кроків (запропонованих в угодах), які учасники конфлікту не хотіли робити, низку менших кроків, які, попри їх сутність та наслідки, досі треба узгодити”, – сказав пан Штайнмаєр.

“Таким чином аргумент про російський вплив мене дивує, оскільки був присутній один з представників тодішнього президента Порошенка”, – додав він.

Що цікаво, екс-президент України Петро Порошенко, як свідчить відео за 2016 рік, мав намір підписати “формулу Штайнмаєра”. А зараз називає її “капітуляцією” країни.

Було окреме обговорення питання підготовки до виборів, і домовилися продовжити на рівні експертів, на рівні робочих груп, роботу з підготовки концепції виборчого законодавства, імплементації так званої “формули Штайнмаєра”, – заявляв тоді п’ятий глава держави.

А зараз Порошенко, який у 2016 році погоджувався на “формулу Штайнмаєра”, її активно критикує та називає “російською вигадкою”.

“Ніякої “формули Штайнмаєра” не існує в природі. Це все російська вигадка. До вчорашнього дня жоден представник України ні в усній, ні в письмовій формі не підтримував цю формулу. І я як безпосередній учасник переговорів у нормандському форматі говорив, що цю ініціативу неодноразово намагався протиснути Володимир Путін. “Формула Штайнмаєра” придумана в Кремлі та захищає російські інтереси”, – заявив екс-президент.

Читайте також  Геращенко розповіла про стан хворого на COVID-19 Порошенка

Як відомо, 1 жовтня президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна погодила так звану “формулу Штайнмаєра” щодо виборів на окупованому Донбасі і пояснив, що вони пройдуть лише після виведення всіх військ і за Конституцією та законами України.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -