“Хочуть залякати нас усіх!” Подробиці жорстокої розправи над проукраїнською противницею Путіна

У Санкт-Петербурзі жорстоко вбили громадську активістку Олену Григор’єву, яка займала принципову проукраїнську позицію.

Їй нанесли вісім ножових поранень, а тіло кинули в кущах недалеко від будинку. За злочин російські правоохоронці одразу ж затримали 40-річного башкирця. Правда, чи він убив жінку насправді, неясно. Пізніше в поліції заявили, що підозрюваних немає.

Друзі Олени вважають, що її обрали жертвою, щоб залякати всіх, хто виступає проти влади в Росії, виходить на акції протесту і пікети.

Бив ножем у спину, а потім душив
Олена Григор’єва – відома в Санкт-Петербурзі активістка, яка виступала на захист прав кримських татар, засуджувала війну Росії проти України. Також її часто можна було побачити на акціях підтримки представників ЛГБТ.

Її тіло знайшли у дворі багатоповерхового будинку, де вона й жила. Вбивця завдав їй кілька ножових поранень у спину, душив її, а потім кинув тіло в кущах.

Олену виявили вранці в неділю, 21 липня. Сліди злочинця привели поліцейських до сусіднього дитячого садочка, але на цьому все й закінчилося. У дворі також ніхто нічого не чув.

Багато хто не вірить, що вбивцею став 40-річний башкирець, якому нібито знадобилися гроші. Крім того, Григор’євій надходили погрози. Як розповіли OBOZREVATEL її знайомі, жінка навіть просила близьку подругу в разі її смерті подбати про кішку і збиралася зробити для неї дублікат ключів від квартири. Але так і не встигла.

“Невипадкова жертва”
“Вона була хороша дівчинка. Я сам у траурі після цих подій”, – розповів  її знайомий Алі Хантіміров.

Він вважає, що Олену обрали жертвою невипадково. “Вона маленька, худенька, з нею легко впоратися. Вона самотня, її нікому захистити. А вбили її, ми думаємо, для того, щоб залякати всіх нас, активістів у Пітері, які виходять на пікети. Щоб показати, що з нами може бути”, – каже Алі.

Останнім часом Олена перебивалася тимчасовою роботою. “Тому що всі, хто тут протестує, на замітці у поліції. І влаштуватися на роботу таким складно. Тільки почнеш працювати, як незабаром виганяють. Так було і в Олени. Знаю, що останнім часом вона доглядала за літніми людьми”, – додає Алі.

Олені дійсно часто погрожували, ймовірно, ще й тому, що вона захищала права ЛГБТ.

“Якось після чергової погрози вона звернулася з адвокатом до поліції, але там ніяких заходів не вжили. Як завжди, поки людину не вб’ють, вони нічого робити не будуть”, – обурюється Хантіміров.

На пікети приїжджають козаки і поліція
Зате на поодинокі пікети та протести активістів правоохоронці Пітера приходили із завидною регулярністю. За словами Алі, не встигали декілька людей з’явитися на місці збору, як тут же під’їжджали автобуси з поліцейськими.

“Ще навколо козаки іноді ходять. Буває, накидаються, душать, із балончика бризкають. Іноді нікого не затримують, а іноді пакують усіх, везуть у відділок, оформляють і виписують штрафи. Але Олена, незважаючи на те, що тендітна була, не боялася, завжди виступала, лаялася з ними. Смілива вона була, відчайдушна. Їй часто виписували штрафи”, – згадує Алі.

“Я недооцінювала, коли Олена писала про погрози на її адресу і не дуже цим переймалася. Хоча варто було б. Убивство скоєно з такою жорстокістю, тому що її дуже сильно ненавиділи за громадянську позицію. Інших причин для її вбивства немає”, – написала знайома активістки Катерина Стрімакова.

Її друзі впевнені, що розслідування об’єктивним не буде. Тому що вбили Олену не просто так.

Познайомився з нею в автозаку

Російський політичний журналіст Георгій Марков, який постійно пише про пікети, мітинги, акції протесту, познайомився з Оленою в автозаку.

“Це той момент, коли в Росії б’ють і кидають в автозаки навіть журналістів. Ось там з Оленою ми і познайомилися. Я знав її років зо два. Лена належить до тих небайдужих росіян, яким не все одно, що відбувається на кордоні з Україною, які проти анексії Криму. Їх разюче менше. І за свої погляди вони постійно отримують від місцевих радикалів або просто від ватних росіян, для яких “Путін – сила, всі решта – могила”, – розповідає  Марков.

За словами Георгія, в кінці минулого року Олена зробила два публічних камінг-ауту. Вона зізналася в своїй сексуальній орієнтації, а також розповіла, що хвора на гепатит С.

“Після цього на неї почалися сильні нападки з боку навіть колишніх так званих соратників. Раніше вона дотримувалася націоналістичних ідей, але потім змінила погляди і відійшла до ліберальної тусовки. Посипалися погрози від гомофобів, правих хлопців. У Росії з такими речами дуже складно і небезпечно. Її ім’я з’явилося в списку підпільної групи “Пила”. Це така організація, яка псує життя всій ЛГБТ спільноті. А Олена така, за словом в кишеню не полізе, їй палець в рот не клади – вона його по лікоть відкусить”, – згадує Георгій Марков.

Відразу після смерті Олени відомий російський гомофоб Тимур Булатов написав, що, мовляв, так їй і треба. “Він використовував брудні і непристойні слова, здохла, так їй і треба, моральний джихад та інше. Ми вже звикли до того, що до нас можуть підсилати поліцію, що нас можуть підстерегти біля будинку і побити. Але ми не думали, що нас почнуть вбивати”, – каже Георгій.

Tanya

Recent Posts

Кінець війни в Україні: у Зеленського попередили про гарні події

Кінець війни в Україні: у Зеленського попередили про гарні події Перший Саміт миру відбудеться 15-16…

7 години ago

“Лютий холод повертається в ці області, прогноз стривожив навіть синоптиків”: куди суне мороз у -9 градусів, дощ і снігопад?

"Лютий холод повертається в ці області, прогноз стривожив навіть синоптиків": куди суне мороз у -9…

9 години ago

Можливі ракетні удари на Великдень: Жданов відповів, чи треба виїжджати з міст

Можливі ракетні удари на Великдень: Жданов відповів, чи треба виїжджати з міст Росія здатна влаштувати…

11 години ago

“Масштабне скасування бронювання наближається, названо перелік захворювань для відстрочок”: повістки, ТЦК, мобілізація

"Масштабне скасування бронювання наближається, названо перелік захворювань для відстрочок": повістки, ТЦК, мобілізація В Україні тривають…

13 години ago

Статус “обмежено придатний” скасовують із 4 травня: що чекає на військовозобов’язаних, у яких він був

Статус "обмежено придатний" скасовують із 4 травня: що чекає на військовозобов'язаних, у яких він був…

15 години ago

Обмінники готуються помітно переписувати курс долара: чого очікувати українцям вже у травні

Обмінники готуються помітно переписувати курс долара: чого очікувати українцям вже у травні Найближчим часом українські…

17 години ago

This website uses cookies.