Categories: Цікаво

НБУ поступово скасує усі обмеження на валютному ринку

У Національному банку зазначили, що й надалі продовжуватимуть поступову лібералізацію валютного ринку, розпочату у 2016 році після стабілізації фінансової системи і повернення економіки України до зростання.

У звіті Національного банку про запровадження заходів захисту зазначається, що наявні на сьогодні заходи захисту на валютному ринку є актуальними для підтримки макроекономічної та фінансової стабільності.

Усі обмеження, які досі зберігаються на валютному ринку, були введені до 2016 року. А запроваджували їх для того, аби відновити економічний розвиток України. Наслідком цих обмежень стало зростання ВВП протягом 2016-2018 років. Водночас скоротилася інфляція з 43,3 відсотів на кінець 2015 року до 9,8 відсотків на кінець 2018 року. За цей час до понад 20 мільярдів доларів США зріс обсяг міжнародних резервів.

Водночас у Нацбанку твердо впевнені, що попри позитивну динаміку та поліпшення основних економічних показників і стабілізацію фінансової системи, все ж зберігаються певні ризики для макроекономічної стабільності.

Саме тому у НБУ наголосили, що подовження частини заходів захисту на валютному ринку є необхідним. Серед основних причин перераховано наступні:

наявні геополітичні ризики, зокрема, ескалації військового конфлікту на Сході та/або в Азовському морі, нових торговельних обмежень з боку Росії тощо;

значні погашення зовнішнього боргу впродовж найближчих двох років формують суттєві потреби у фінансуванні;

через уповільнення світової економіки та протекціоністські заходи погіршуються умови міжнародної торгівлі;

обсяг міжнародних резервів є достатнім для виконання зобов’язань Уряду та Національного банку, проте залишається нижчим достатнього рівня за композитним критерієм МВФ;

економіка все ще вразлива до надмірних курсових коливань на валютному ринку;

зберігається високий рівень доларизації банківської системи.

Зазначається, що у таких умовах стабільне функціонування валютного ринку є необхідними для зміцнення фінансової стабільності. Запроваджені заходи захисту дають змогу підвищити довіру до гривні. Це сприятиме ціновій стабільності, яка є важливою для стійких темпів зростання економіки.

Національний банк послаблюватиме та скасовуватиме заходи захисту поступово і в міру поліпшення макроекономічної ситуації з урахуванням оцінки ефектів від вже знятих обмежень на валютному ринку. Це убезпечить від негативних явищ в реальному секторі економіки та на фінансовому ринку і сприятиме економічному зростанню.

 

Natalia

Recent Posts

“Сильне похолодання суне в області України, прогноз приголомшив синоптиків”: куди пре мороз, дощ і снігопад…

"Сильне похолодання суне в області України, прогноз приголомшив синоптиків": куди пре мороз, дощ і снігопад...…

45 хв. ago

Туберкульоз, ВІЛ і легка розумова відсталість: в Україні розширили перелік придатних до служби

Туберкульоз, ВІЛ і легка розумова відсталість: в Україні розширили перелік придатних до служби Міністерство оборони…

3 години ago

“З 18 травня в ухилянтів не залишиться шансів сховатися, мобілізація застосує радикальні засоби”: кого ТЦК поки не чіпатиме?

"З 18 травня в ухилянтів не залишиться шансів сховатися, мобілізація застосує радикальні засоби": кого ТЦК…

10 години ago

Скільки коштує ігнорувати військовий обов’язок? Штрафи вже досягають божевільних меж

Скільки коштує ігнорувати військовий обов'язок? Штрафи вже досягають божевільних меж Наступ адміністративної відповідальності можливий з…

11 години ago

На нас чекає крижаний Великдень: Україну вже накриває моторошне похолодання із сильними заморозками – карта областей

На нас чекає крижаний Великдень: Україну вже накриває моторошне похолодання із сильними заморозками - карта…

15 години ago

В Офісі президента сподіваються на “європейське рішення” стосовно українських чоловіків за кордоном

В Офісі президента сподіваються на "європейське рішення" стосовно українських чоловіків за кордоном Радник керівника ОП…

17 години ago

This website uses cookies.