Українцям розповіли, як виїхати з дитиною за кордон без згоди одного і батьків

Чужих дітей не буває: як виїхати з дитиною за кордон без згоди батька
Метою поїздки може бути навчання, лікування,спорт чи відпочинок

В співтоваристві “Я маю право” повідомили важливу інформацію для батьків, які хочуть виїхати з дітьми за кордон.

Пост з інструкцією опублікований в Facebook співтовариства.

Ці зміни в законі дозволяють тимчасово виїхати з дитиною за кордон без обов’язкового отримання нотаріально посвідченої згоди другого з батьків.

Нові правила стосуються виїзду дитини, чиї батьки розлучені чи проживають окремо, а один із них сплачує аліменти на дитину або заборгував за їх сплатою.
Метою такої поїздки повинні бути:
✔️ лікування
✔️ навчання;
✔️ участь у дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах і конкурсах, екологічних, технічних, художніх туристичних, дослідницьких, спортивних заходах;
✔️ оздоровлення та відпочинок.

В цій замітці розповідаємо порядок виїзду за кордон, якщо дитина проживає з одним із батьків, який не перешкоджає іншому батькові в побаченнях та спілкуванні з дитиною.

У такій ситуації не потрібно отримувати дозвіл другого батька на виїзд дитини за кордон на термін до 1 місяця.

Також в співтоваристві розповіли, що саме треба для цього зробити:

1) Повідомте другого з батьків про державу перебування, ціль і тривалість поїздки рекомендованим листом, якщо відомо місце його проживання;
2) Пред’явіть на кордоні копію рішення суду або органу опіки та піклування про визначення (підтвердження) місця проживання дитини.

Працівники прикордонної служби можуть попросити вас пред’явити документи, що підтверджують підстави та строк перебування з дитиною за кордоном. Однак вимагати нотаріально завірену згоду на виїзд від другого батька не мають права!

❗️Час, слід пам’ятати про обов’язок дотримуватися терміни перебування з дитиною за кордоном. За умисне порушення строків перебування за кордоном настає адміністративна відповідальність – штраф від 1700 до 3400 грн. і втрата права виїзду з дитиною за кордон без згоди другого з батьків на рік.

Читайте також  Діти стали частіше хворіти на коронавірус: інфекціоніст назвала причину і головні симптоми

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -