Ніколи, ніколи і ні з ким не сперечайтесь у Фейсбуці! Ми пояснимо, чому не варто

Ви стикались з цим десятки (якщо не сотні) разів.

Ви публікуєте у Фейсбуці певну думку, чи скаргу, чи посилання на статтю. Хтось залишає коментар, погоджуючись (або не погоджуючись) з написаним. Хтось ще залишає свій коментар, заперечуючи попередньому коментаторові або Вам, або й вам обом.

Тут прибігають усі інші, поспішаючи вставити слово. Градус суперечки підвищується. Фрази стають все менш люб’язними.

І ось Ви з друзями уже залучені у віртуальну сварку, без розбору поливаючи брудом всіх підряд – інколи навіть і незнайомих людей.

Виявляється, є одна проста причина, через яку так трапляється: ми по-різному реагуємо на написане і сказане, навіть, якщо це одні і ті ж слова!

Такого висновку дійшли вчені з Університету Берклі й університету Чикаго, провівши цікавий експеримент. 300 учасників дослідження читали, переглядали на відео або слухали суперечки на різноманітні болючі питання, такі як війна, аборти і кантрі проти репу. Потім їх просили розповісти про свою реакцію на твердження, з якими не погоджувались.

В цілому їхня реакція була цілком передбачуваною для кожного, хто хоча б раз у житті сперечався про політику: вони були впевнені, що ті, хто з ними не згоден – або ідіоти, або зовсім у цьому нічого не тямлять.

Але дослідники виявили суттєву різницю між тими, хто слухав і дивився відео, і тими, хто читав ті ж самі слова у текстовому форматі. Ті, хто слухав або дивився на людей, які висловлювали протилежну думку, рідше вважали їх неосвіченими або безсердечними, ніж ті, хто читав коментарі цих самих людей.

Як мінімум один з учених був готовий до таких результатів, тому що на проведення експерименту його надихнув аналогічний випадок з власного життя.

Дослідниця Джуліана Шредер розповідає:

“Один з нас прочитав в газеті промову політика, якого він категорично не підтримує. А через тиждень він почув ту ж саму промову по радіо. Він був шокований тим, наскільки по-різному він сприйняв ці слова у пресі і наяву”!

Написаний текст викликав у вченого роздратування, але на слух та ж сама промова здалась йому цілком розумною!

З цього виходить, що найкращий спосіб порозумітись, обговорити розбіжності та досягнути кращого взаєморозуміння – це поговорити одне з одним, як заведено раніше на народних зібраннях чи за обіднім столом. Але тепер ми настільки спілкуємось в соцмережах, чатах, смс і листах, що живі розмови стають не такими й частими.

Цілком можливо, що саме цим пояснюється теперішнє загострення політичних пристрастей.

То як бути в такому випадку?
По-перше, якщо Ви хочете переконливо викласти свою думку про політику чи певне резонансне питання, краще записати коротке відео (або дати посилання на чийсь ролик), ніж писати пости.

А коли Ви читаєте написану кимось думку, яка здається вам абсолютно дикою, врахуйте, що частково проблема існує саме в текстовому форматі. Якщо Ви хочете досягти якоїсь об’єктивності, спробуйте прочитати її вголос або попросіть про це когось іншого.

І нарешті, якщо Ви опинились втягнутими у суперечку у Фейсбуці (Твіттері, Інстаграмі, електронній пошті, смс.) і Вам не плювати на свого опонента, будь ласка, припиніть писати коментарі і відповідати на відповіді до відповідей. Краще домовтесь сходити на каву, щоб поговорити особисто. Або хоча б зателефонуйте.

Давайте не будемо збільшувати ненависть – її і так забагато!

 

Natalia

Recent Posts

“Сильне похолодання суне в області України, прогноз приголомшив синоптиків”: куди пре мороз, дощ і снігопад…

"Сильне похолодання суне в області України, прогноз приголомшив синоптиків": куди пре мороз, дощ і снігопад...…

2 години ago

Туберкульоз, ВІЛ і легка розумова відсталість: в Україні розширили перелік придатних до служби

Туберкульоз, ВІЛ і легка розумова відсталість: в Україні розширили перелік придатних до служби Міністерство оборони…

4 години ago

“З 18 травня в ухилянтів не залишиться шансів сховатися, мобілізація застосує радикальні засоби”: кого ТЦК поки не чіпатиме?

"З 18 травня в ухилянтів не залишиться шансів сховатися, мобілізація застосує радикальні засоби": кого ТЦК…

12 години ago

Скільки коштує ігнорувати військовий обов’язок? Штрафи вже досягають божевільних меж

Скільки коштує ігнорувати військовий обов'язок? Штрафи вже досягають божевільних меж Наступ адміністративної відповідальності можливий з…

12 години ago

На нас чекає крижаний Великдень: Україну вже накриває моторошне похолодання із сильними заморозками – карта областей

На нас чекає крижаний Великдень: Україну вже накриває моторошне похолодання із сильними заморозками - карта…

16 години ago

В Офісі президента сподіваються на “європейське рішення” стосовно українських чоловіків за кордоном

В Офісі президента сподіваються на "європейське рішення" стосовно українських чоловіків за кордоном Радник керівника ОП…

18 години ago

This website uses cookies.