Ось чому у вас погано цвіте орхідея та опадають бутони! Зробіть це сьогодні і вона цвістиме у вас цілий рік! Секрет на мільйон!

Вирощування екзотичних квітів у домашніх умовах таїть в собі чимало труднощів і проблем. Ми відповімо на питання, які турбують багатьох квітникарів.

Сьогодні ми розповімо про причини такого неприємного явища і можливі варіанти вирішення проблеми.

Основні причини, чому у орхідей обпадають бутони

Часто можна почути, що орхідею називають примхливою і вибагливою квіткою. Чи так це насправді? У природному середовищі орхідеї епіфітного виду, які були одомашнені людиною для кімнатного вирощування, живуть у тропіках. Рослини живуть на скелях і деревах. Для нормальної життєдіяльності і рясного цвітіння їм потрібні повітря і тропічний клімат.

Недотримання певних умов утримання і вирощування – основна причина старіння тропічної квітки. В результаті порушення мікроклімату в приміщенні рослина скидає бутони і квіти, листові пластини в’януть, жовтіють і обпадають, коріння сохне. Існує ряд факторів, що роблять безпосередній вплив на зростання, розвиток і цвітіння орхідеї.

Вік

Незважаючи на сприятливий мікроклімат в приміщенні і оптимальний догляд, вік бере своє. Орхідеї, які досягли 7-річного рубежу, часто викидають квітконоси, утворюють бутони, але при цьому квіти не розпускаються. На жаль, запобігти старінню кімнатних рослин неможливо.

Нестача освітлення

Питання освітлення відіграє важливу роль у житті фаленопсисів та інших видів і сортів орхідей. Так, прямий контакт з УФ-променями може стати причиною опіку рослини. Листові пластини жовтіють, засихають і опадають.

Зовсім інакше йде справа при нестачі сонячного світла. Квіти, які ростуть у тропіках звикли до інтенсивного сонця. Потрапивши в інше середовище, вони не можуть швидко акліматизуватися. Переважна більшість орхідей цвітуть взимку, коли інші кімнатні рослини перебувають у стадії відносного спокою. Короткий світловий день не дозволяє рослині повністю себе проявити. Бутони, які сформувалися відвалюються, не розкрившись. Вирішити проблему можна шляхом установки ламп штучного освітлення.

Читайте також  У МОЗ хочуть запровадити новий принцип виклику «швидкої» без прив’язки до області

Порушення режиму поливу

Найпоширеніша помилка початківця квітникаря – рясний або частий полив орхідей в період цвітіння. Надлишок вологи в субстраті призводить до розвитку гнильного процесу на кореневих відростках. Намагаючись зберегти життєздатність, тропічна квітка змушений скидати нерозпущені бутони.

Низька вологість

Рослини-вихідці з тропіків звикли до підвищеної вологості повітря. Наприклад, для орхідей вважається оптимальним середовище, де рівень вологості тримається в діапазоні від 50 до 70%.

У домашніх умовах, особливо при запуску систем опалення в зимовий період, повітря пересушене. Якщо орхідея скинула бутони і ледь розпустилися квіти, перевірте гігрометром рівень вологості в приміщенні. При низьких показниках рекомендується встановити поблизу з тропічною квіткою зволожувач або наповнену водою ємність.

Порушення температурного режиму

Не знаєте, чому у орхідеї опали бутони? Ймовірно, рослина перегрілася або, навпаки, переохолодилася. Порушення температурного режиму у будинку – явна причина неприродної поведінки екзотичної культури. Не забувайте, що оптимальна температура повітря для квітучої орхідеї повинна бути в межах +17…+25 °C.

Нестача харчування

Наступним чинником, що впливає на цвітіння екзотичної квітки, є нестача харчування. У період активного росту, бутонізації та цвітіння орхідея потребує додаткової підгодівлі. Присутніх в субстраті поживних елементів бракує для рясного і тривалого цвітіння.

Якщо квіти опали, ледь розпустившись – рослині бракує калію, фосфору, магнію, бору. Нестача мікроелементів у ґрунті є причиною повільного росту квітконоса і швидкого в’янення суцвіть. Вирішити проблему допоможе коренева підгодівля поживними сумішами для орхідей.

Протяги

Одна з поширених причин скидання орхідеєю бутонів і квітів – протяги. Для нормального росту і розвитку культури тропічної потрібне свіже повітря. Але не варто робити протяг для швидкого провітрювання або охолодження приміщення. Стрімкий потік повітря потрапляє на рослину, орхідея переохолоджується і скидає суцвіття.

Читайте також  Екстрасенс озвучив пророцтво для України на березень 2023 року (відео)

Стрес від зміни умов

Здавалося б, всі умови по догляду за екзотичною рослиною дотримані, але бутони відпали, а сам квітконіс пожовк і почав сохнути. У чому причина такої поведінки орхідеї?

Стрес від зміни умов негативно позначається на розвитку і цвітінні кімнатних рослин. Подібні ситуації часто можна спостерігати при транспортуванні з магазину, після переїзду або в результаті перестановки в приміщенні. Орхідея звикає до певних умов життя, будь-яке переміщення провокує стрес. Як результат – опадання бутонів і квіток, в’янення або навіть загибель екзотичної культури.

Пошкодження

Слабкість і в’янення декоративної культури можуть бути викликані механічними ушкодженнями і травмами. Багато домашніх вихованців, особливо шкодливі коти, люблять поласувати соковитими і яскравими пелюстками орхідей. Падіння квіткового горщика або неохайне транспортування можуть спровокувати стрес рослини, про який щойно казали. Далі все ідентично – орхідея скидає квіти і бутони.

Захворювання

При осипанні квіткових бутонів не варто виключати ймовірність зараження рослини вірусами грибкових і бактеріальних інфекцій, а також можливе ураження шкідливими комахами.

Сіра гниль – типова проблема кімнатній орхідеї. Найчастіше зустрічається на фаленопсисах, дендробіумах і орхідеях сорту Каттлея. При ураженні рослини збудниками грибкової інфекції спостерігається поява коричневих і темно-сірих плям на листових пластинках. Намагаючись протистояти хворобі, орхідея змушена скидати бутони.
Красиві привертають увагу жуків-шкідників. Так, нерідко на тропічній квітці можна виявити крихітних жучків білого забарвлення. Мова йде про мучнистий черв. Ознаками присутності паразита вважаються липкі краплі, павутини, деформація листових пластин, квітконоса і суцвіть. Можливо опадання нерозкритих бутонів.

Методи запобігання і порятунку квітконосу

Як бачите, причина опадання бутонів і квітів криється в порушенні догляду за рослиною або недотриманні необхідного мікроклімату в приміщенні. У більшості випадків в’янення кімнатної рослини тропічного походження можна попередити.

Читайте також  “Поки не зробиш дарчу, годувати тебе ніхто не буде! Повзи назад до себе в кімнату”

В період активної фази росту і цвітіння орхідею поливають у міру просихання субстрату, але не рідше 1 разу на 7 днів. Першою ознакою нестачі вологи в ґрунті вважається сіруватий відтінок кореневих відростків.

Якщо ж помітні ознаки в’янення, рекомендується рясно обприскати крону відстояною водою кімнатної температури. При цьому намагайтеся стежити, щоб вода не потрапляла в пазухи листових пластин. Скупчення рідини у таких місцях може призвести до гниття квітконосу.

Врятувати квітконіс від передчасного в’янення допоможе правильно підібране освітлення, а також дотримання температурного режиму та вологості повітря. Не переставляйте квітковий горщик з одного місця на інше, уникайте протягів і інших неприємних для рослини «катаклізмів».

Правила підживлення в період бутонізації

Фаза інтенсивного росту і цвітіння вимагає наявності поживних елементів у грунті. У цей період рекомендується підгодовувати рослину комплексними мінеральними сумішами, у складі яких є калій, фосфор, марганець і бор. Щоб орхідея набрала достатню кількість корисних мікроелементів, але не отримала опік, не забудьте попередньо добре зволожити субстрат у квітковому горщику.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -