На Прикарпатті створили єдиний в Україні вертеп із сіна

Вчителі Надвірнянської художньої школи зробили єдиний в Україні вертеп із сіна.


“Центром вертепу є ясла з маленьким Ісусом”,- розповідає Жанна Бондаренко, директорка школи та ініціаторка створення дивовижі, – Біля ясел – фігури Марії, Йосифа, трьох царів, Ангела. А ще є звірі – верблюд, олень, буйвол, баран, вівця, кінь. Над усіма ними височіє Вифлиємська зірка”.

Заввишки фігури від 40 сантиметрів до 4 метрів, важать від 3 до 70 кілограм. Зробити вертеп та біблійних персонажів з сіна пані Бондаренко надихнули колядки, інформує Бліц-Інфо зпосиланням на журналіста Анну-Сабіну Ружицьку у соцмережі.

“Майже в кожній різдвяній пісні співається, що “Діва Марія Ісуса породила, та в яслах на сіні Його положила”. Отож сіно для мене стало одним із символів Різдва,- зізнається мисткиня, – А ще це добрий пластичний матеріал для виготовлення скульптур”.

Вертеп з сіна фігури пані Жанна зробила зі своєю заступницею Наталією Пак та добровільним помічником, хористом церковного хору Миколою Зузанським за два тижні.

В основі всіх фігур вертепу є каркаси дроту та картону, перемотаного скотчем. На них накладали сіно, солому, яку перемотували нитками. Найважче було зробити з сіна обличчя, доводилося зминати сіно і “ліпити” лиця. На увесь вертеп витратили 400 кілограм сіна, 20 кілограм соломи, два 50-метрові мотки ниток, кілька кілограм картону, 12 невеличких ялинкових іграшок-кульок, що слугують замість очей звірям, 20 метрів тонкого алюмінієвого дроту та кілька відрізків мішковини й атласної тканини, з яких зробили одяг для персонажів.

За словами пані Бондарено, якщо фігури вертепу зберігати у прохолодному сухому місці, вони може простояти більше 20 років. Пахучу дивовижу із сушеної трави митці подарували рідній Надвірній. Але унікальний вертеп хотіли побачити багато людей, тому вертеп привезли до Івано-Франківська. Для цього довелося наймати велику вантажівку. Побачити вертеп з сіна упродовж свят можна в обласному навчально-методичному центрі культури і туризму Прикарпаття, що на вулиці Незалежності, 12.

Natalia

Recent Posts

Скільки коштує ігнорувати військовий обов’язок? Штрафи вже досягають божевільних меж

Скільки коштує ігнорувати військовий обов'язок? Штрафи вже досягають божевільних меж Наступ адміністративної відповідальності можливий з…

6 хв. ago

На нас чекає крижаний Великдень: Україну вже накриває моторошне похолодання із сильними заморозками – карта областей

На нас чекає крижаний Великдень: Україну вже накриває моторошне похолодання із сильними заморозками - карта…

4 години ago

В Офісі президента сподіваються на “європейське рішення” стосовно українських чоловіків за кордоном

В Офісі президента сподіваються на "європейське рішення" стосовно українських чоловіків за кордоном Радник керівника ОП…

6 години ago

Стосується всіх, хто виїхав: Подоляк розповів, що на них чекає – буде спільне рішення по всьому ЄС

Стосується всіх, хто виїхав: Подоляк розповів, що на них чекає - буде спільне рішення по…

8 години ago

Страшна трагедія шокувала усю країну: чоловік вистрелив у дитину та жінку, а після скоїв самогубство (ФОТО)

Страшна трагедія шокувала усю країну: чоловік вистрелив у дитину та жінку, а після скоїв самогубство…

10 години ago

Повістки на блокпостах: що потрібно знати з ухваленням нового закону про мобілізацію

Повістки на блокпостах: що потрібно знати з ухваленням нового закону про мобілізацію В Україні не…

12 години ago

This website uses cookies.