Розенко хоче відправити безробітних на прибирання вулиць

Механізм нарахування допомоги по безробіттю змінять. Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко пропонує залучати безробітних до громадських робіт. За це вони отримуватимуть компенсацію. Про це він також написав у Facebook.

“Можливо, треба говорити про те, що слід активно використовувати форму громадських робіт, коли безробітні залучаються до корисної суспільної діяльності і за це отримують в службі зайнятості певні кошти”.

Допомога по безробіттю є в більшості цивілізованих країн. Але ніде не змушують для цього виконувати громадські роботи.

“Якщо це зобов’язання введуть, то воно суперечитиме здоровому глузду. До бюджету і служби зайнятості гроші надходять із офіційної зарплати кожного українця. Тому виходить, що той безробітний, який претендує на допомогу по безробіттю, має двічі працювати, аби отримати кошти”, – каже експерт ринку праці Наталія Рудакова.

За її словами, влада такими заявами намагається зменшити кількість людей, що звертаються до служби зайнятості.

“Ніхто з уряду про це не говорить. Але через підвищення мінімальної зарплати тепер багато людей змушені звільнятися з роботи і працювати за договором. Зазвичай у такі періоди багато людей за документами є безробітними. Вони йдуть у службу зайнятості й оформлюються там. Отримують за це допомогу”, – каже спеціаліст.

На її думку, метод, який використовує уряд, ілюструє неспроможність влади навести лад на ринку праці.

“Те, що люди офіційно звільнятимуться й переходитимуть на роботу за договором, можна було давно передбачити. Аби не було таких моментів, треба було б звільнити бізнес від частини податків. Тоді було б простіше — і працівники більше отримували б, і бізнес виходив би з тіні. А так лише підняли мінімалку. Цим спровокували численні звільнення та звернення до служби зайнятості”, – каже Наталія.

Читайте також  “Мені нема чого приховувати”: Зеленський визначився з кандидатурою нового глави ОДА у Львові

Нагадаємо, при зверненні до служби зайнятості безробітний може обрати між одноразовою допомогою у розмірі 12-16 тис. грн протягом 90 днів та щомісячними нарахуваннями розміром понад 1100 грн, залежно від його доходу.

Як повідомляв портал “Знай” раніше, підняття мінімальної зарплати спричинило посилену інфляцію.

Шукайте деталі в групі Facebook


Передає -