Польська церква заборонила молитовні контакти з УПЦ: Україна жорстко відреагувала на скандал

Рішення Польської православної церкви про заборону своїм священникам входити в літургійно-молитовні контакти з представниками Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви, які нібито у минулому “вчинили башато зла”, є зразок казуїстики.

Про це заявив прес-секретар Київської патріархії архієпископ Євстратій Зоря у своєму Facebook.

“Пункт про заборону входити в літургійно-молитовні контакти з духовними так званого Київського Патріархату і так званої Автокефальної Церкви, “які в минулих діях учинили багато зла” – це просто зразок казуїстики!

Тобто, чи йдеться про всіх кліриків двох Церков, чи лише про тих, які на думку Польської Церкви “вчинили багато зла”? Хто і як встановлює міру вчиненого зла – багато було чи мало? Чи маються на увазі самі Церкви, які “вчинили багато зла”?”, – зауважив він.
Священослужитель підкреслив, що після Об’єднавчого собору, на якому мають оголосити про створення Православної автокефальної церкви, вже не буде ані УПЦ КП, ані УАПЦ, а буде Єдина церква.

Тож навіть якщо в рішенні маються на увазі обидві Церкви, а не просто конкретні клірики, які на думку єпископів ПАПЦ “вчинили багато зла”, то і таке тлумачення втратить актуальність після Томосу! І польський Собор не може цього не враховувати,– наголосив речник УПЦ КП.

Тому, за його словами, польське рішення можна тлумачити в різний спосіб, що, очевидно, і було задум його авторів.

По формі польське рішення може бути витлумачене в різний спосіб – і очевидно, що таким був задум його авторів, – але по суті воно не є перешкодою для Вселенського Патріархату надалі реалізовувати вже прийняте ним рішення про автокефалію для України. Також єпископи ПАПЦ формально навіть не згадують про рішення Вселенського Патріархату – не підтримують їх, але і НЕ ОСУДЖУЮТЬ.

Читайте також  НЕЙМОВІРНО: Жінка Володимира Кличка вдруге стала мамою (ФОТО)

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -