Польські роботодавці на 200 тисяч гривень “кинули” українського заробітчанина

Українець поїхав до Польщі заробити, але замість обіцяних грошей отримав тільки гoлoвний бiль.

У черговому сюжеті із циклу “Вдома Краще” – історія українця, якого польські роботодавці “кинули”, не виплативши зароблене, а саме 25 тисяч злотих – це близько 200 тисяч гривень. Як таке можливо – з’ясовували журналісти “Сегодня“.

Цього разу журналісти попрямували в польську Познань, до масштабного будівництва, де зводять майбутні бізнес-центри, в яких розмістяться сотні офісів. До їх появи доклали руку і українські будівельники. Так, зварювальник Ярослав Токарюк показав систему охолодження повітря, яку він тут змонтував разом з іншими заробітчанами з України.

Працював він офіційно, але за роботу, виконану ще в січні-травні 2017 року, йому недоплатили понад 8 тисяч злотих – це близько 64 тисяч гривень.

“Я спочатку звертався до самого керівника. Він говорив, що він віддав ті кошти тому, на кого я працював ще будучи працівником, а той власник поїхав до Франції і, мабуть, сподівався, що це не з’ясується. Коли він приїхав з Франції, я приїхав до нього додому – він говорить “мені самому недоплатили”, – розповів Ярослав Токарюк.

В очікуванні своїх грошей Ярослав організував у Польщі бригаду будівельників з українців – але і з цим починанням в українця не заладилося. На одному з об’єктів їм недоплатили третину від середньоринкової суми, 17 тисяч злотих – це 136 тисяч гривень. Після цього працівникам насилу вдалося зібрати гроші на повернення в Україну.

Бригада Ярослава була субпідрядником на будівництві, а ось розрахуватися за роботу, за його словами, повинен був підрядник. Його представники уникали зустрічі з Ярославом півроку. Зрештою, терпіння українця лопнуло, і Ярослав разом зі знімальною групою “Сегодня” приїхав в офіс фірми підрядника. Але там надали роз’яснення – для виплати грошей немає підстав.

Читайте також  “В країні бракує робочої сили”: уряд Чехії ухвалив рішення, яке дозволить вже цього року прийняти на роботу до 20 тис українців

“Немає всіх відповідних документів, а саме – протоколу прийому виконаних робіт. Коли він буде, і якщо на те будуть підстави – тоді ми розрахуємося”, – заявив віце-президент польської компанії KLIMAR PLUS Михайло Гурський.

У договорі дійсно йдеться про надання протоколу виконаних робіт, але хто мав його пред’явити – Ярославу наймачі і не думали розповісти.

“Завжди протокол підписувався виконавцем – а ми є підвиконавцями. Ми є субпідрядниками, а не підрядниками”, – пояснив Ярослав Токарюк.

Голова Міжгалузевого союзу українських заробітчан у Польщі Юрій Карягін розповів, що замовник скористався невеликим управлінським досвідом Ярослава.

При цьому єдиною можливістю повернути гроші для Ярослава залишається звернення до суду. Перші витрати на адвоката і судові витрати обійдуться йому в 6 тисяч злотих – це 48 тисяч гривень. Незалежно від результату справи Ярослав Токарюк збирається повернутися в Україну, де у нього є сім’я, і вже на батьківщині організувати свою бригаду для виконання будівельних робіт.

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -