«Тиха епідемія» ВІЛ-інфекції в Україні через війну на Донбасі – дослідження

Збройний конфлікт на Донбасі сприяв поширенню в Україні вірусу імунодефіциту людини, стверджують автори дослідження, опублікованого 15 січня в американському виданні PNAS. Дослідники вказують, що ВІЛ-інфекція в Україні стала «тихою епідемією», оскільки половина ВІЛ-інфікованих людей не знає про наявність проблеми, а близько 40% людей зі щойно підтвердженим діагнозом перебувають уже на пізніх стадіях захворювання.

Науковці виявили зв’язок між переміщенням внаслідок бойових дій приблизно 1,7 мільйона людей та поширенням ВІЛ-інфекції.

«Війна змінила багато речей в Україні, і епідемія ВІЛ є однією з них. Коли ми проводили наш аналіз, ми змогли показати, що внаслідок війни поширення вірусу зі сходу на решту території країни було посилено», – сказала провідний автор Тетяна Васильєва, яка працює у відділі зоології Оксфордського університету.

В дослідженні говориться, що в Донецька та Луганська області, які охоплені від 2014 року збройним конфліктом, є головними «експортерами» ВІЛ-інфекції до інших частин України, таких як Київ та Одеса.

Україна посідає одне з перших місць за показниками захворюваності на ВІЛ у Європі, маючи приблизно 220 тисяч інфікованих у країні з населенням близько 45 мільйонів людей.

Дослідження також встановило тривожно високий рівень спротиву, порівняно з рештою Європи, препаратові PrEP, який вважають загально прийнятим лікувальним засобом проти ВІЛ-інфекції, сказав один з авторів доповіді Грікас Магіоркініс.

«Це тривожний розвиток і ті, хто ухвалює рішення, мають стривожитись, бо буде дуже-дуже важко використати PrEP у найближчому майбутньому в Украні», – сказав Магіоркініс.

За його словами, Україна має посилити втручання в процес поширення ВІЛ-інфекції для уникнення подальшого її розповсюдженя, а також звернутися по міжнародну допомогу для уникнення, як він висловився, «трагедії зі станом здоров’я суспільства».

Для підготовки дослідження міжнародна команда науковців, очолювана фахівцями Оксфордського університету та громадської організації Public Health England, проаналізувала процеси міграції вірусів в Україні у 2012 – 2015 роках.

Загалом у світі майже 37 мільйонів людей мають ВІЛ-інфекцію, яка спричиняє захворювання на СНІД.

Від часу, коли було повідомлено про перший випадок ВІЛ-інфекції 35 років тому, 35 мійльонів людей померли у світі від СНІДу чи пов’язаними з ним хворобами.

Основна мова сайту

Recent Posts

Мобілізація інвалідів з 1 травня: хто може піти служити

Мобілізація інвалідів з 1 травня: хто може піти служити Дізнайтеся, як проходить мобілізація в Україні…

4 години ago

“Потужна гроза пре в ці області, навіть синоптики стривожені прогнозом”: куди суне мороз у -18 градусів, дощ і снігопад?

"Потужна гроза пре в ці області, навіть синоптики стривожені прогнозом": куди суне мороз у -18…

6 години ago

“Обмежено придатні” – все: чоловіків в Україні поділять на чотири категорії, хто в якій буде

"Обмежено придатні" – все: чоловіків в Україні поділять на чотири категорії, хто в якій буде…

8 години ago

“Ці українці можуть втратити 50% пенсії, радикальні заходи вражають”: стало відомо, кому обмежать виплати і чому

"Ці українці можуть втратити 50% пенсії, радикальні заходи вражають": стало відомо, кому обмежать виплати і…

10 години ago

Буде велика битва: У карпатського віщуна знайшли пророцтво про закінчення війни

Буде велика битва: У карпатського віщуна знайшли пророцтво про закінчення війни Коли буде перемога? Старець…

12 години ago

Придатних до військової служби поділять на 4 категорії, – Міноборони

Придатних до військової служби поділять на 4 категорії, – Міноборони 4 травняв в Україні скасують…

12 години ago

This website uses cookies.