“Припинити карбувати 1, 2, 5 та 25 копійок…”: Нововведення від Нацбанку

Нацбанк планує відмовитися від виготовлення дрібних монет.

У готівковому обігу України перебуває монет на загальну суму понад 2,04 млрд грн. Але монети втрачають купівельну спроможність. Водночас вартість виготовлення монет у кілька разів перевищує їхню номінальну вартість, а фінустанови та інші учасники торговельних відносин витрачають значні кошти на їхнє транспортування, інкасацію та зберігання.

Саме тому Національний банк планує припинити карбувати 1, 2, 5 та 25 копійок. Кабуватимуть лише 10 і 50 копійок, а також металеву 1 грн. Люди зможуть використовувати весь дріб’язок і надалі, однак поповнювати запаси не будуть, і монети поступово вийдуть з ужитку. Ціни заокруглять до найближчих 10 копійок.

Нацбанк уже не вперше порушує питання щодо виведення дрібних грошей з обігу. Але питання досі неоднозначне й потребує детального вивчення.

Коментар: Національну валюту знищує зростання цін і тарифів, Петро Антоненко

Копійки в нас уже нічого не варті. Причина очевидна — шалене й безконтрольне зростання цін і тарифів на товари, послуги. Уже і гривня мало чого варта. Схоже, зостався єдиний товар, для якого вона годиться, — коробка сірників.

Ми вже з вами якщо не мільйонери, як за шаленої інфляції в першій половині 90-х з купоно-карбованцями, то «тисячники» (втім, дехто й мільйонер, і не тільки гривневий). Купюра номіналом 1000 гривень уже «на підході».

А щодо монет… Сумно й прикро, що вони валяються під ногами — в магазині, на тротуарі. Нехай і мало чого варті, але ж це неповага до національної валюти.

Свіжий у пам’яті грандіозний обвал і так давно обваленої гривні одразу після Майдану, 2014 року. Тоді гривня впала більш як утричі (!), з 8-ми за долар (навіть менше), до 25-ти. Причому ніхто з влади навіть не спромігся якось це пояснити. Натомість нині гривня «приповзла» вже до 28-ми за долар.

Читайте також  На Кіровоградщині з сім'ї депутата вилучили замореного голодом чотирирічного хлопчика (фото)

Отже, національна валюта вже мало чого варта? А ми чогось варті в цій хаотичній «ринковій економіці»?

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -