Встигнути за 9 місяців: В Україні вводять обов’язкову реєстрацію мобільних абонентів, чого чекати

Зовсім скоро українців можуть зобов’язати реєструвати sim-карти, прив’язуючи до них свої особисті дані. В кінці жовтня вже була затверджена процедура реєстрації абонентів. Навіщо потрібна реєстрація, що пропонує механізм її здійснення, і яких наслідків можна очікувати?

На повну реєстрацію виділять дев’ять місяців

Ініціатива реєструвати всіх мобільних абонентів з’явилася ще влітку цього року, але, до недавнього часу був відсутній чіткий механізм. 17 жовтня Нацкомісія регулювання зв’язку та інформатизації спростила процедуру реєстрації абонентів мобільного зв’язку. Для того, щоб дана ініціатива вступила в силу, парламент повинен прийняти відповідний законопроект Держслужби спецзв’язку і захисту інформації.

Згідно із затвердженою процедурою, абоненти зможуть подавати заяву про реєстрацію як в електронній, так і паперовій формі, а ідентифікувати їх будуть за допомогою електронного цифрового підпису, дистанційної системи ідентифікації BankID і т.д.

Зараз реєстрація абонентів повністю добровільна і здійснити її можна тільки в магазині компанії, чиїми послугами ви користуєтеся, з ідентифікаційним кодом і паспортом. Можливість реєструватися самостійно і в режимі онлайн і повинна стати головним нововведенням, яке спростить обов’язкову реєстрацію.

Після прийняття проекту, у мобільних операторів буде дев’ять місяців, щоб підготувати процедуру реєстрації всіх абонентів.

“В цілому на реєстрацію відводиться 9 місяців з моменту офіційного опублікування відповідного рішення. Механізм реєстрації абонентів, розроблений НКРЗІ, є максимально простим і враховує інтереси абонентів – на цьому наполягали телеком-оператори. Так, абоненту буде надано право реєструватися за допомогою електронного цифрового підпису або інструментами віддаленої ідентифікації”, – говорить менеджер з регуляторних питань та цифрових технологій” Київстар “Максим Савченко.

У свою чергу, мобільний оператор Lifecell заявляє, що дев’яти місяців буде повністю досить для реєстрації всіх абонентів.

Реєстрація – інструмент в боротьбі з кіберзагрозами

Читайте також  Путін заявив про реєстрацію першої у світі вакцини від Covid-19

Ідея зареєструвати sim-карти з’являється в Україні далеко не вперше. Схожі ініціативи обговорюються ще з 2012 р У 2015 р Госспецвязь навіть розробила проект закону про реєстрації абонентів (який не отримав підтримки), тоді, головним аргументом чиновників стала боротьба з тероризмом. І ось, 19 липня 2017 р аналогічний законопроект з’явився знову, правда, зараз його мета трохи змінилася – зазначається, що він покликаний допомогти в боротьбі з кіберзагрозами.

“Це позитивно вплине на якість надання / отримання телекомунікаційних послуг і послуг на базі телекомунікацій, що, зі свого боку, дасть можливість ідентифікувати абонентів при проведенні заходів щодо забезпечення національної безпеки та запобігання вчиненню правопорушень”, – відзначають в Держспецзв’язку та додають, що прийняття законопроекту зменшить рівень мобільного шахрайства і допоможе поліції працювати ефективніше.

Вперше обов’язкова реєстрація абонентів з’явилася в Німеччині і Швейцарії 14 років тому. За даними міжнародної Асоціації GSM, більше 80 країн почали активно обговорювати реєстрацію sim-карт вже з 2013 р В більшості країн, де вводили обов’язкову реєстрацію, мотивували це посиленою боротьбою з тероризмом.

Деякі країни (Румунія, Чехія, Нова Зеландія, Великобританія) планували вводити обов’язкову реєстрацію абонентів, але відмовилися від цієї затії, так як звіти показали, що реєстрація не допомагає при поліцейських розслідуваннях. Наприклад, в Мексиці обов’язкову реєстрацію абонентів ввели ще в 2009 р, але вже через рік відмовилися від цього рішення – відповідно до проведеного аналізу, дана процедура ніяк не допомогла попереджати або ж розслідувати злочини.

Оператори підтримують ідею з реєстрацією

У компанії “Київстар” розповіли, що зараз близько 96% абонентів користуються мобільним зв’язком без ідентифікації, примусова реєстрація же в першу чергу допоможе захистити сім-карти.

“Процедура ідентифікації абонентів припейд зручна тим, що підвищує рівень захисту сім-карт на випадок крадіжки, або якщо номер телефону “прив’язаний”до банківської карти. Крім того, перспективні послуги, такі, як Mobile Id, мобільна цифровий підпис та інші можуть надаватися тільки ідентифікованим користувачам”, – пояснює Максим Савченко.

Читайте також  "Шлюб за добу" можна буде укласти ще у 8 українських містах

Мобільний оператор Lifecell в коментарі зауважив, що реєстрація абонентів – це дуже актуальне і своєчасне рішення в умовах сучасних реалій.

“Загальна реєстрація абонентів є надзвичайно актуальною, враховуючи ситуацію, яка склалася в останні роки в світі, цей захід безпосередньо пов’язана з інтересами національної безпеки, економічного добробуту та прав людини. Як показує практика більшості країн, введення обов’язкової реєстрації абонентів, які користуються телекомунікаційними послугами, здійснювалося в першу чергу з міркувань зміцнення правопорядку, а також заходів щодо запобігання тероризму”, – коментує ситуацію в Lifecell.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -