Наступного року процедура зовнiшнього незалежного оцiнювання в котре змiниться

Випускники професiйно-технiчних училищ та коледжiв разом iз випускниками шкiл братимуть участь у ЗНО з української мови.

Наступного року процедура зовнiшнього незалежного оцiнювання вкотре змiниться.

Як саме?

– Випускники професiйно-технiчних училищ та коледжiв разом iз випускниками шкiл братимуть участь у ЗНО з української мови, – розповiдає директор регiонального центру оцiнювання якостi освiти. – Це буде обов’язково, незалежно вiд того, чи планують вони вступати у вищi навчальнi заклади.

Для участi у ЗНО з української мови потрiбно буде зареєструватися в лютому-березнi. Це буде передбачено в Календарному планi пiдготовки та проведення ЗНО у 2018 роцi, який невдовзi мають затвердити.

– То всiм без винятку випускникам ПТУ i коледжiв доведеться брати участь у ЗНО?

– Тут виникає деяка колiзiя. Адже частина студентiв коледжiв вже складали державну пiдсумкову атестацiю пiсля другого курсу. Тому участь у ЗНО з української мови братимуть лише тi випускники коледжiв та ПТУ, якi саме у 2018 роцi мають складати ДПА.

Випускники коледжiв i професiйно-технiчних навчальних закладiв складатимуть державну пiдсумкову атестацiю у формi ЗНО лише з української мови. ДПА ще з двох предметiв для них проводитимуть навчальнi заклади, у яких вони здобувають освiту.

Для випускникiв шкiл державна пiдсумкова атестацiя проходитиме так, як i цього року. Тобто вони складатимуть ДПА у формi зовнiшнього незалежного оцiнювання з трьох предметiв: української мови i лiтератури – обов’язково, математики або iсторiї та ще з одного предмета – на вибiр.

– Якi ще новацiї у ЗНО будуть наступного року?

– Змiни чекають учасникiв тестування з iноземних мов. Вводять завдання у формi аудiювання, щоб оцiнити, чи добре випускники та вступники сприймають мови на слух.

Читайте також  МОН визначило, як виявляти та реагувати школам на домашнє насильство

Крiм того, для учасникiв ЗНО готуватимуть дворiвневi тести з iноземних мов. Для тих, хто закiнчує звичайну школу, передбачений один рiвень, а для випускникiв спецшкiл iз поглибленим вивченням iноземних мов – другий.

 

Шукайте деталі в групі Facebook