Categories: Україна

Осінь в Україні буде аномальною: коли чекати похолодання і чи буде “бабине літо”

Осінь в Україні буде аномальною: коли чекати похолодання і чи буде “бабине літо”

Українські синоптики прогнозують, що осінь 2024 року в Україні буде сухою і теплою. Ба більше, дуже ймовірно, що цьогорічна осінь потрапить до трійки найтепліших за останні 50 років.

Про це розповіла завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України Віра Балабух в інтерв’ю 24 Каналу.

За даними розрахунків провідних українських прогностичних центрів, середня температура повітря за сезон може бути вищою на 2 градуси, порівняно з останніми десятиріччями, і складатиме від +13 – +14 градусів на півдні країни до +10 в північних та північно-східних областях.

“Найтеплішою з 1961 року в Україні була осінь минулого року. Середня за сезон температура повітря була на 2,4 градуса вищою за її середні багаторічні значення у 1991 – 2020 роках і перевищила на 0,02 градуса середню за сезон температуру у 2020 році. Очікується, що в цьому році осінь може бути на 2 градуси вищою та теплішою за кліматичну норму. То ж дуже ймовірно, що цьогорічна осінь, якщо й буде не найтеплішою, то потрапить до трійки найтепліших за останнє півсторіччя”, – розповіла метеорологиня.

За словами Балабух, осінь в Україні буде не лише теплою, а й досить посушливою, тож нас чекає “золота осінь”.

“Вересень у цьому році може бути на 2 – 3 градуси теплішим за кліматичну норму. Максимальна температура повітря протягом першої декади майже на всій території України перевищуватиме +25 градусів, а в окремих регіонах навіть +30.

Поступово температура повітря знижуватиметься, але залишатиметься досить високою. Середня за добу температура буде, ймовірно, вищою за +15 градусів – межу метеорологічного літа. То ж дуже ймовірно, що вересень у цьому році буде переважно типовим літнім місяцем”, –

додала Балабух.

Однак, за її словами, в Україні, як і раніше, спостерігаються аномальні температури.

“На жаль, протягом останніх років в Україні відмічається тенденція не лише до підвищення температури повітря, а й до зростання посушливості. Зростає максимальна тривалість бездощового періоду, яка в окремих регіонах може вже сягати 2 місяців і більше. Оскільки це супроводжується аномально високою температурою повітря і ґрунту, то приводить не лише до атмосферної, а й ґрунтової й гідрологічної посухи, зростає тривалість періоду з надзвичайною пожежною небезпекою”, – пояснила метеорологиня.

Також Балабух дала прогноз, якими будуть жовтень і листопад.

“Жовтень в Україні також буде теплим, а середня за місяць температура повітря може бути на 2 градуси вищою за кліматичну норму і коливатиметься від +9 градусів на північному сході до +13 градусів і вище на півдні. У листопаді середня за місяць температура повітря може бути на 1 градус вищою за норму, а кількість опадів – у межах норми”, – зауважила науковиця.

А от “бабине літо” ще здивує – не виключено, що його періоди прийдуть… взимку.

“Перш ніж говорити про те, коли прийде “бабине літо”, потрібно дочекатися спочатку приходу осені, – коли середня за добу температура повітря опуститься нижче +15 градусів.

Але, як ви уже помітили, короткочасні періоди з літньою температурою в холодний період, які називають “бабиним літом”, ми спостерігаємо не лише восени, а й весною. Так, у кінці березня – на початку квітня цього року максимальна температура повітря на Заході й навіть у столиці сягала понад +25 градусів. Нерідко такі періоди “бабиного літа” спостерігаються уже навіть взимку.

То ж можна бути певним, що і в цьому році до нас “бабине літо” завітає ще не раз і не лише восени”, – резюмувала Балабух.

sviti

Recent Posts

Видачу повісток обіцяють автоматизувати, щоб отримав кожен

Видачу повісток обіцяють автоматизувати, щоб отримав кожен Як працюватиме нова автоматизація повісток. Інформує Знай.ua. Міністерство…

3 години ago

“Шалена злива та потужний дощ хлинуть у областях прямо завтра, люта гроза йде у цей регіон”: очікується негода і холод

"Шалена злива та потужний дощ хлинуть у областях прямо завтра, люта гроза йде у цей…

5 години ago

Чи “злетить” курс долара до 2025 року: українцям дали прогноз

Чи "злетить" курс долара до 2025 року: українцям дали прогноз Зараз, по суті, єдиним джерелом…

7 години ago

“1000 гривень до пенсії”: з’ясувалося, хто з пенсіонерів зможе отримати надбавку до виплат

"1000 гривень до пенсії": з'ясувалося, хто з пенсіонерів зможе отримати надбавку до виплат Держава виплачує…

9 години ago

Готуємось до похолодання: Україну накриють серйозні заморозки – дата

Готуємось до похолодання: Україну накриють серйозні заморозки - дата Своєчасні запобіжні заходи та пильність допоможуть…

11 години ago

“Долар летить до фінальної межі, курс валют зробив щось неймовірне”: стало відомо, чого насправді чекати в обмінниках

"Долар летить до фінальної межі, курс валют зробив щось неймовірне": стало відомо, чого насправді чекати…

13 години ago

This website uses cookies.