Серйозні зміни пенсійної системи в Україні: у Кабміні розповіли деталі

Серйозні зміни пенсійної системи в Україні: у Кабміні розповіли деталі

В українській державі хочуть запровадити професійну накопичувальну пенсійну систему, поділилася міністр.

Пенсії в Україні можуть нараховувати інакше – в Кабміні хочуть запровадити накопичувальне пенсійне забезпечення, і відповідний проєкт закону (№9212) з Верховної Ради повернули на доопрацювання, а згодом уряд вніс у нього рекомендовані правки. Законопроєкт щодо пенсій можуть бути внесені у парламент у вересні.

Урядовці комплексно підійшли до законопроєкту, оскільки має бути ціла система компонентів, а окремий складник не працюватиме, розповіла міністр соцполітики Оксана Жолнович в інтерв’ю “Укрінформу”. Чиновниця додала, що пенсійна система України, як і багатьох інших держав, передбачає кілька компонентів:

  • обов’язкову накопичувальну;
  • добровільну накопичувальну;
  • солідарну.

Жолнович додала, що в нашій країні ще хочуть запровадити професійну накопичувальну систему.

“Тепер ми проєктуємо систему, яка враховуватиме два критерії: кількість років, які людина відпрацювала, і кількість внесків, які людина кожного місяця сплачувала. Це конвертуватиметься у певну кількість балів. Відповідно вартість кожного бала дорівнюватиме 30% від середньої заробітної плати в конкретному році”, – сказала міністерка.

За її словами, якщо людина працювала 35 років й кожного місяця отримували таку середню зарплату, якою вона тоді була, то у солідарній пенсійній системі може сподіватися на отримання не менше 30% від заробленої суми.

“Крім того, виводимо гарантію, якщо ви пропрацювали мінімум 15 років і зайшли в пенсійну систему, то точно маєте право на 30% від мінімальної заробітної плати в тому році. Сукупно це дасть заміщення тільки в солідарній пенсійній системі на рівні 40% від заробітку людини. Водночас солідарний внесок у пенсійну систему становить 18%, а ми повертаємо 40%. Це приріст у два рази – жоден банк такого приросту не дає”, – додала член уряду.

Ще Жолнович сказала, що влада планує запровадити професійні накопичення з 2026 року. “Під це вже розроблений відповідний законопроєкт. Таке накопичення буде збалансоване зменшенням податкового навантаження на роботодавця. Тоді людина зможе накопичити ще щонайменше 20% свого заробітку впродовж життя. І це вже разом становитиме 60%”, – підкреслила вона.

Міністерка сказала, що в Кабміні законопроєкти щодо пенсій планують внести вже наступного місяця. “Очевидно, їх доведеться пропрацювати з депутатами. У найкращому разі, ми зможемо їх ухвалити на початку 2025 року. Потім знадобиться час на IT-рішення: нам дуже важливо уникнути залучення великої кількості ручної роботи. Це все має бути прозоро, зрозуміло й оцифровано. Сподіваюсь, що з 2026 року системи почнуть працювати”, – поділилася співбесідниця.
Важливі новини України про пенсії – сьогодні це варто знати
У середині липня Пенсійний фонд України повідомив, що в країні нараховувалося 10,3 млн пенсіонерів, а середній розмір пенсії становив 5816,62 гривні, що на 431,37 грн більше, аніж на початку 2024-го (5385,25 грн).

Пізніше Оксана Жолнович сказала, що пенсійний вік в Україні уряд не планує переглядати. Експерт підкреслила, що людина у 65 років за будь-яких обставин може вийти на пенсію.

sviti

Recent Posts

Видачу повісток обіцяють автоматизувати, щоб отримав кожен

Видачу повісток обіцяють автоматизувати, щоб отримав кожен Як працюватиме нова автоматизація повісток. Інформує Знай.ua. Міністерство…

3 години ago

“Шалена злива та потужний дощ хлинуть у областях прямо завтра, люта гроза йде у цей регіон”: очікується негода і холод

"Шалена злива та потужний дощ хлинуть у областях прямо завтра, люта гроза йде у цей…

5 години ago

Чи “злетить” курс долара до 2025 року: українцям дали прогноз

Чи "злетить" курс долара до 2025 року: українцям дали прогноз Зараз, по суті, єдиним джерелом…

7 години ago

“1000 гривень до пенсії”: з’ясувалося, хто з пенсіонерів зможе отримати надбавку до виплат

"1000 гривень до пенсії": з'ясувалося, хто з пенсіонерів зможе отримати надбавку до виплат Держава виплачує…

9 години ago

Готуємось до похолодання: Україну накриють серйозні заморозки – дата

Готуємось до похолодання: Україну накриють серйозні заморозки - дата Своєчасні запобіжні заходи та пильність допоможуть…

11 години ago

“Долар летить до фінальної межі, курс валют зробив щось неймовірне”: стало відомо, чого насправді чекати в обмінниках

"Долар летить до фінальної межі, курс валют зробив щось неймовірне": стало відомо, чого насправді чекати…

13 години ago

This website uses cookies.