Юридичний казус: адвокати пояснили, коли чоловіків до 25 років можуть мобілізувати

Юридичний казус: адвокати пояснили, коли чоловіків до 25 років можуть мобілізувати

Немає закону, який чітко забороняє мобілізовувати чоловіків віком до 25 років.

Триває загальна мобілізація в Україні, і хоча загалом граничний вік призову становить 25 років, але у деяких випадках мобілізувати можуть і молодших.

Як пояснила “Громадському” адвокатка Наталя Коровіна, немає закону, який чітко забороняє мобілізовувати чоловіків віком до 25 років.

“Там не написано “оголосити призов чоловіків віком від 25 років”, тобто не зазначено вік. Просто йдеться про мобілізацію певної категорії громадян”, – наголошує вона.

Військовозобов’язані чоловіки віком від 18 років мають різні статуси: “допризовники”, “призовники”, “військовозобов’язані”, “резервісти” і “військовослужбовці”. Тому виникає юридичний казус: якщо чоловік до 25 років має статус “військовозобов’язаного” – його можна призвати, незалежно від того, чи є йому 25 років.

Як пояснює адвокат Юрій Хорт, хоча до 25 років чоловіки зазвичай перебувають у статусі “призовників”, однак якщо вони проходили військову службу чи навчання у військовому освітньому закладі, то їх можуть мобілізувати незалежно від віку.

Окремий випадок — військовозобовʼязані, яких раніше рішенням ВЛК визнавали “обмежено придатними”. Призвати на строкову службу чоловіків з проблемами здоровʼя раніше не могли, тому їх ставили в запас і надавали статус “військовозобов’язаних”.

“Тепер їх “ловлять” ТЦК та проводять по ВЛК, де визнають придатними, бо статус “обмежено придатний” скасували цього року — багато хто з молодих громадян про це не знає. Зрештою, їх мобілізують”, – пояснює адвокат.

Юристи наголошують: у всіх чоловіків, які мали статус “обмежено придатних”, мають бути тимчасові посвідчення, у яких і можна перевірити свій статус. Якщо там написано “військовозобов’язаний”, вік ролі не відіграватиме — їх можуть мобілізувати.
Мобілізація осіб до 25 років
Раніше народний депутат Федір Веніславський, який є членом комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки, зазначив, що наразі в Україні не обговорюють зниження призовного віку до 20 років.

Читайте також  Ритуальне вбивство під Одесою: Оприлюднено нові деталі

Водночас депутат додав, що чоловіки віком 18-25 років можуть бути призовниками чи військовозобов’язаними. І в останньому випадку їхня мобілізація можлива.

Як повідомляв УНІАН, у Верховній Раді пропонують розширити коло військовозобов’язаних до 25-річного віку, яким надається відстрочка від призову на військову служби під час мобілізації.

Законопроектом пропонується встановити, що не підлягають обов’язковому призову на військову службу під час мобілізації до досягнення 25-річного віку військовозобов’язані, які були визнані непридатними до військової служби в мирний час, але залишалися обмежено придатними у воєнний час.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело