Китай може відмовитися від “мирного плану” для України: що пропонують натомість

Китай може відмовитися від “мирного плану” для України: що пропонують натомість

В травні з’явився ще один китайський документ – шестипунктний консенсус. В ньому йдеться про дотримування трьох принципів деескалації.

Китай може відмовитися від “мирного плану”, який він розробив для припинення війни в Україні, на користь розробленого спільно з Бразилією.

Про це виданню “РБК-Україна” розповів політолог, голова Центру прикладних політичних досліджень “Пента” Володимир Фесенко.

Як зазначається, в лютому минулого року Китай оприлюднив “мирний план”, в якому містяться 12 пропозицій щодо припинення вогню. Проте в них немає конкретних кроків.

Проте в травні з’явився ще один китайський документ – шестипунктний консенсус. В ньому йдеться 

про дотримування трьох принципів деескалації, а саме: уникати провокацій, розширення зон бойових дій і загострення на фронті.

Водночас єдиним способом припинення війни є діалог.

Китай і Бразилія підтримали міжнародну мирну конференцію, яку визнають “як Росія, так і Україна”. Така конференція має відбутися за участю РФ і з “чесним обговоренням усіх мирних планів”.

  • Четвертий пункт стосується гуманітарної допомоги, захисту мирних жителів і заборони на обстріли цивільних об’єктів.
  • П’ятий – неприйнятності використання ядерної, хімічної та біологічної зброї, нападів на атомні станції.
  • У шостому міститься заклик протистояти поділу світу на ізольовані групи.

“Можливо, з’явиться ще якась додаткова інформація. Оскільки зберігається інтрига щодо анонсованої в травні ініціативи Китаю і Бразилії провести окрему мирну конференцію з Україною і Росією. Ідея є, але коли, на яких умовах і в якому форматі, не відомо. Можливо, Китай запропонує Україні взяти участь у ній”, – припускає Фесенко.

Нагадаємо, що українські дипломати вперше від початку війни прибули до Китаю. Це перший двосторонній візит міністра закордонних справ до Китайської народної республіки.

Читайте також  "Армія рф завжди зазнавала поразки": астролог назвав два сценарії завершення бойових дій у 2023 році

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело