Categories: Україна

Якщо немає військового квитка: сотні держпослуг стануть недоступними для чоловіків – списки

Якщо немає військового квитка: сотні держпослуг стануть недоступними для чоловіків – списки

Гайки затягують все жорсткіше.

Чоловіки від 18 до 60 років, які не мають військового квитка, вже відчули низку обмежень, розповідає ТСН. Наприклад, військово-обліковий документ є обов’язковим для отримання багатьох консульських та державних послуг.

Приймати на роботу, зараховувати на навчання військовозобов’язаного можуть лише після підтвердження того, що він перебуває на військовому обліку. Також, щоб перетнути державний кордон, військовозобов’язаний повинен мати військово-обліковий документ.

Міністр юстиції запевнив, що в Україні ще частіше потрібні військово-облікові документи для отримання конкретних послуг. За його словами, це може стосуватися “сотень, якщо не тисяч” різних послуг, важливих для комфортного життя.

“Це необхідно, щоб людина з’явилася на радарах держави. Щоб вона розуміла, де людина перебуває, хто вона, що вона, які є засоби зв’язку. Це нормальний, правильний, природний процес. Процес триває. Я не можу сказати, що ми повсюдно запровадили такі механізми. Але, на моє переконання, він буде з’являтись все частіше. Все частіше для надання послуг військовозобов’язаним держава буде запитувати військово-обліковий документ”, – сказав голова Мін’юсту Денис Малюська.

Він зазначив, що виняток становитиме лише “критично важливі” послуги та послуги, пов’язані з дітьми та сім’єю. Більше того, міністр нагадав, що закон про адміністративні послуги передбачає, що під час звернення громадян за державними послугами вони можуть вимагати військово-облікові документи – ця норма діяла ще задовго до війни.

Згідно з заявою міністра юстиції, для отримання багатьох державних послуг чоловікам і так була потрібна наявність військово-облікових документів, але зараз це контролюватимуть жорсткіше. Зокрема, це стосується: отримання паспортів та інших документів, що засвідчують особу, реєстрації місця проживання, оформлення права власності на нерухомість, вступу до навчальних закладів, працевлаштування, отримання посвідчення водія тощо.

Якщо йдеться про планову допомогу, наприклад, про тривале лікування, заплановану операцію, то у пацієнта запитають про наявність військово-облікових документів. Якщо людина відмовиться надавати військовий квиток, медики можуть направити пацієнта до військкомату.

Почасти інформацію, яку повідомив Малюська, підтверджує адвокат Марина Бекало. За її словами, на території України без наявного військово-облікового документа неможливо подати заяву на реєстрацію шлюбу; оформити паспортні документи; оформити посвідчення водія; вступити на навчання до навчального закладу; бути прийнятим на роботу; подати документи на встановлення інвалідності.

Також військовозобов’язаним громадянам без військово-облікового документа неможливо отримати консульські послуги за кордоном.

“Які ці послуги? Наприклад, отримання паспортного документа, посвідчення довіреностей, договорів, посвідчення документів, реєстрація актів цивільного стану”, – розповіла вона.

sviti

Recent Posts

В Україну йде спека до +37°C: якою буде погода на початку липня

В Україну йде спека до +37°C: якою буде погода на початку липня На вихідних 30…

2 години ago

Про машини “ухилянти” можуть забути: чи будуть з 16 липня масово позбавляти прав

Про машини "ухилянти" можуть забути: чи будуть з 16 липня масово позбавляти прав Чи позбавлятимуть…

4 години ago

Війна в Україні затягнеться до 2029 року, але активні бої завершаться у 2025-у – астролог Влад Росс

Війна в Україні затягнеться до 2029 року, але активні бої завершаться у 2025-у – астролог…

12 години ago

Спека посилиться: синоптики повідомили, якою буде погода 30 червня

Спека посилиться: синоптики повідомили, якою буде погода 30 червня В останній день червня – у…

14 години ago

Угорщина заявила про права на усе Закарпаття та вимагає визнати його “традиційно угорським” – ЗМІ

Угорщина заявила про права на усе Закарпаття та вимагає визнати його "традиційно угорським" - ЗМІ…

16 години ago

Послаблення гривні: експерти розповіли, до якого курсу долара готуватись

Послаблення гривні: експерти розповіли, до якого курсу долара готуватись На ринку спостерігається значний дефіцит валюти…

18 години ago

This website uses cookies.