Вдвічі більше і без лімітів: Кабмін тихо підвищив тарифи на світло з 1 червня – для всіх

Вдвічі більше і без лімітів: Кабмін тихо підвищив тарифи на світло з 1 червня – для всіх


Вже з першого дня літа ціна на світло для громадян зросте
В Україні з 1 червня запроваджуються нові тарифи на електроенергію. Диференціації тарифу за обсягом споживання не буде – усі українці мають платити по 4,32 грн за кВт*год, пише ” ЕП “.

Тобто за новим тарифом сім’я із середнім споживанням (168 кВт*год) щомісяця платитиме за електроенергію 725,8 грн. замість 443,5 грн. Нова ціна діятиме до 1 травня 2025 року. Таке рішення ухвалив Кабінет міністрів України на засіданні 31 травня, але офіційно поки що не заявляв про встановлення нового тарифу.

Постанову затвердили в останній день дії ПЗГ на ринку електроенергії. Якби уряд не ухвалив жодного рішення, тарифи з 1 червня підвищилися до ринкового рівня, що становить близько 8 грн за кВт*год.

Крім того, повідомляється, що відбулися зміни для індивідуальних та колективних побутових споживачів, які мешкають у житлових будинках, обладнаних електроопалювальними установками. Для них встановлюються такі тарифи:

  • до 2000 спожитих кВт*год на місяць – 2,64 грн/кВт*год;
  • понад 2000 кВт*год на місяць – 4,32 грн/кВт*год.

Субсидіанти і ті, хто споживає до 100 кВт*год на місяць (або забезпечує себе електроенергією за допомогою власної СЕС), – єдині категорії, які практично не відчують подорожчання струму. При цьому після подорожчання електроенергії перерахунок субсидії має відбутися автоматично.

Справа в тому, що субсидію українцям виділяють на певний обсяг комунальних послуг. Наприклад, 1,6 кубометра гарячої води одного члена сім’ї. Як тільки кубометр води дорожчає, зростає розмір субсидії.

І хоча витрати держбюджету на субсидії справді мають зрости, за рахунок зростання тарифів державі потрібно менше виділяти на покриття тарифу на електроенергію. Зараз компанії отримують компенсацію з бюджету за те, що на потреби населення продають електроенергію за ціною, значно нижчою від ринкової.

Читайте також  Допомога малозабезпеченим сім'ям у 2020 році: що, коли і для кого зміниться

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело