В Україні запропонували скоротити літні канікули до 6 тижнів: виникла дискусія

В Україні запропонували скоротити літні канікули до 6 тижнів: виникла дискусія

Українська вчителька історії Леся Хлипавка запропонувала скоротити літні канікули до 6 тижнів, чим визвала дискусію у мережі. За її словами, вчителі витрачають восени близько місяця на те, аби школярі наздогнали та згадали пройдений матеріал минулого року. Педагогиня запевняє, що тривалий відпочинок в кінці навчального року шкодить освіті учнів.

Про це освітянка написала у Facebook. Хлипавка зауважує, що такі тривалі літні канікули були необхідні в часи СРСР, коли діти допомагали працювати в колгоспі, адже було багато роботи саме влітку. Проте тоді школярі вчилися 6 днів у тиждень.

Натомість педагогиня пропонує збільшити канікули протягом року, зокрема і взимку, аби економити витрати на опалення та електроенергію. Водночас, вона каже, що варто зменшити кількість уроків з 7-8 до 5-6 в день з великою обідньою перервою, перехоплюючи досвід європейських країн.

“Знання дітей страждають і про це знає кожен вчитель, який приходить в клас 1-го вересня і витрачає десь місяць щоб надолужити. Тобто довгі канікули – це традиція, і зокрема ще з часу коли дитячу працю використовували в СРСР в тому ж колгоспі, коли було найбільше роботи (разом з тим тоді було 6 днів навчання протягом навчального року)”, – каже Хлипавка.

“Тобто довгі літні канікули потрібні перш за все вчителям і про це треба не соромитися казати вголос та не виправдовувати все малою зарплатою. Особисто я казала і до війни і зараз – літні канікули (як в переважній більшості європейських країн) зменшити до 6 тижнів”, – додає вона.

Проте не всі українці підтримали таку ідею педагогині. Більшість з користувачів соцмережі зауважували, що в спеку проводити освітній процес важче, а уроки можуть бути можна і в укритті, бо діти там лише сидять в телефонах.

Читайте також  ЗНО-2018: Міністерство освіти презентувало нововведення. Що потрібно знати

“А вчитель не має права на належні умови праці? І в спеку навчатися важче, чим коли в класі прохолодно. Я не проти оптимізації канікул, але це не панацея, коли в учнів і учениць низька мотивація до навчання. Або вони вже втомлені, бо 7 уроків кожен день, а де ж є життя, окрім школи. Тому рішення мають бути комплексі, і стосуватися не тільки часової організації”.

“Я проти скорочення аж так канікул. Мені не зрозуміло, чому в сховищі не можна проводити якщо не повноцінний урок, то хоча б бесіди, читання? Діти тупо сидять в телефонах”.

“А я не уявляю як працювати в спеку, бо в школі, яка нагрілася, дуже важко. І якість такого навчання може бути сумнівною. Плюс літо – це табори, збори, змаганння, які взимку важче проводити”.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело