Заборонено, але доведеться? Чи будуть за кордоном виписувати українцям повістки

Заборонено, але доведеться? Чи будуть за кордоном виписувати українцям повістки

За законодавством, військовозобов’язані чоловіки за кордоном повісток не отримуватимуть, але є одне “але”.

Українських чоловіків за кордоном новий закон про мобілізацію зобов’яже оновлювати свої дані. Зокрема, у електронних кабінетах. Журналісти одного з телеканалів спробували з’ясувати, чи видають повістки закордоном, і їх розсилатимуть українським чоловікам за межами країни.

За законодавством, військовозобов’язані чоловіки за кордоном повісток не отримуватимуть. У зарубіжних країнах не працюватимуть українські ТЦК та СП.

Порядків у консульствах під час звернення для оновлення персональних даних також не видаватимуть, пояснюють у парламенті.

“У нас немає механізму вручення порядку денного за кордоном, тому що це вручають представники ТЦК СП. За кордоном, скажімо так, юрисдикція їх не поширюється”, – каже член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Вениславський.

Процедура поновлення даних за кордоном необхідна, щоб співробітники ТЦК розуміли, скільки військовозобов’язаних громадян України перебувають за кордоном. Після отримання цієї інформації у центрах не витрачають час на оформлення повісток.

Тим часом у Міноборони наголошують, що для поновлення військово-облікових даних за кордоном чоловіки зможуть скористатися електронним кабінетом військовозобов’язаного.

Адвокати пояснюють, що прикордонники не мають повноважень чи службових обов’язків вручати повістки при перетині кордону військовозобов’язаними. Якщо ж такі дії працівників ДПСУ матимуть місце, то вони вважатимуться незаконними.

Єдиний випадок, коли прикордонники можуть “зайнятися” людиною, яка перебуває на кордоні, коли вона його незаконно перетнула, пояснив адвокат Тарас Никифорчук.

“Співробітники прикордонної служби складають відповідні матеріали, складають протокол і передають його до суду. А суддя виносить ухвалу, згідно з якою людині “світить” штраф від 3,4 тис. грн, ніякої кримінальної відповідальності за це не може бути”, – розповів фахівець.

Читайте також  Український боксер найкращий в світі: Ломаченко отримав нагороду від ESPN (ВІДЕО)

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело