Чи заблокують “ухилянтам” рахунки

Чи заблокують “ухилянтам” рахунки

Після прийнятого Закону про мобілізацію парламент готується посилити відповідальність за ухилення від неї. Скільки та за що доведеться заплатити українцям, і які будуть наслідки не сплати штрафів, розберемось далі.

Законопроект щодо посилення відповідальності за військові правопорушення (№10379) Верховна Рада розглянула й прийняла за основу 10 квітня. Після цього депутати взялися за його доопрацювання – загалом до документа надійшло 526 поправки. І станом на сьогодні їх вже встигли розглянути члени профільного комітету.

Наразі порівняльна таблиця до другого читання схвалена Комітетом з питань правоохоронної діяльності (рішенням від 1 травня), оприлюднена та готова до розгляду в сесійній залі. Це свідчить про те, що найближчим часом законопроект буде винесений на голосування.

Отже, до чого готуватись українцям?

Почнемо з позитиву. Народні депутати повністю прибрали кримінальну відповідальність за відмову від проходження військово-лікарської комісії (ВЛК). Вилучили всі положення щодо адміністративного арешту, які дозволи б арештовувати громадян на три доби. Крім того, суттєво знизили, у порівнянні з редакцією, пропонованою урядом, суми штрафів за порушення мобілізаційного законодавства.

Так, у випадку прийняття законопроекту в редакції, підготовленій до другого читання, громадянам за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону і мобілізацію під час воєнного стану може загрожувати штраф від 17 000 до 25 500 грн.

За такі ж правопорушення, але якщо вони вчинені посадовими особами органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань, передбачено штраф в розмірі від 34 000 до 59 500 грн.

Законопроектом передбачено можливість не застосовувати зазначені норми у разі можливості отримання в Реєстр “Оберіг” інформації з державних реєстрів шляхом їх електронної взаємодії. Нагадаю, що раніше парламентом був ухвалений відповідний Закон, який дозволив обмін такою інформацією та визначив вимоги до її змісту.

Зазначені штрафи можуть бути накладені протягом трьох місяців з дня виявлення правопорушення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

До негативних моментів пропонованого до другого читання законопроекту можна віднести те, що посадові особи ТЦК та СП будуть виносити постанови у справах про адміністративні правопорушення, передбачені статтями 210 і 210-1 КУпАП, без участі особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, і не на підставі протоколу, який є найважливішим джерелом доказів у справах про адміністративні правопорушення.

Тобто, тепер вони одразу видаватимуть постанову про накладення штрафу, яка вже є виконавчим документом для стягнення грошей. У випадку не сплати – виконавча служба блокуватиме рахунки, накладатиме арешт на майно та реалізовуватиме його.

До речі, ця практика не нова. Вона також застосовується при накладенні штрафів за перевищення швидкості з використанням фотофіксації порушень.

Людмила Крохмалюк, старший юрист практики Government Relations юридичної компанії ADER HABER

sviti

Recent Posts

Буде спека +30 градусів: у яких областях скоро вдарять літні температури

Буде спека +30 градусів: у яких областях скоро вдарять літні температури У низку областей прийде…

53 хв. ago

Як оновити свої дані у ЦНАПі без відвідування ТЦК: покрокова інструкція

Як оновити свої дані у ЦНАПі без відвідування ТЦК: покрокова інструкція З набуттям чинності нового закону про…

3 години ago

Чи потрібна довідка про не судимість для взяття на військовий облік: в МВС зробили важливе пояснення

Чи потрібна довідка про не судимість для взяття на військовий облік: в МВС зробили важливе…

5 години ago

“Потрібно протриматися до 2025 року”: з’явився несподіваний прогноз щодо війни в Україні – чим усе закінчиться

"Потрібно протриматися до 2025 року": з'явився несподіваний прогноз щодо війни в Україні – чим усе…

7 години ago

Військовозобов’язаних чекає штрих-код: що він означає

Військовозобов’язаних чекає штрих-код: що він означає Військовозобов’язаним тепер вклеюють у військово-обліковий документ штрих-код (VIN-код), що…

9 години ago

Не лише без світла: з понеділка розпочнуться відключення газу – які графіки

Не лише без світла: з понеділка розпочнуться відключення газу – які графіки Наступного тижня мешканцям…

11 години ago

This website uses cookies.