Для військовозобовʼязаних запровадять документ єдиного зразка: що відомо

Для військовозобовʼязаних запровадять документ єдиного зразка: що відомо

У Генштабі та Кабміні хочуть уніфікувати форму військово-облікового документу.

В Україні найближчим часом зʼявиться документ єдиного зразка для призовників, військовозобов’язаних і резервістів, повідомив в інтервʼю NV представник Генерального штабу Збройних Сил України, полковник Юрій Глущенко.

За його словами ті документи, які були видані до набрання чинності закону про мобілізацію, залишаються чинними. У ці документи будуть внесені відповідні відмітки.

“Разом із тим зараз уже опрацьовується нормативно-правова база, за якою будуть видавати єдиний документ для військовозобов’язаного, резервіста, призовника, за єдиною формою. Після затвердження Кабміном він вступить в силу”, – наголосив Глущенко.

Тобто з набранням чинності постанови КМУ громадянам, у яких немає ВОД, видаватиметься документ установленого зразка. А ті, хто вже мають ВОД, які видані до набрання чинності законом, є дійсними.

Глущенко пояснив, що форми ВОД (військово-облікового документу, – Главред) для військовозобов’язаних, резервістів і призовників визначені указом президента і для чинних військовослужбовців, працівників правоохоронних органів, СБУ, розвідувальних органів можуть бути різної форми і формату.

“З метою уніфікації зараз розробляється постанова, яка визначить документ єдиного формату, зразка, для призовників, військовозобов’язаних і резервістів”, – відповів представник Генштабу.

Закон про мобілізацію – яких змін чекати
Нагадаємо, що 11 квітня Верховна Рада проголосувала за закон про мобілізацію. ВР України ухвалила в другому читанні скандальний законопроєкт про мобілізацію. Рішення підтримали 283 нардепи. Загалом народні депутати внесли 4294 поправок до запропонованого урядом законопроєкту про мобілізацію.

Згідно з новим законом про мобілізацію, яки набуде чинності 18 травня, військовозобов’язані громадяни повинні прибути в ТЦК і СП для уточнення своїх даних. А після цього їх обов’язково планують направити на ВЛК (навіть якщо їм надають відстрочку). Інформація про придатність до військової служби, яка визначається ВЛК, є одним із головних пунктів військово-облікових даних.

Крім того, діятиме заборона на відправлення за межі України або передачу транспорту, який призначений для доукомплектування ЗСУ.

У суботу, 4 травня, набули чинності нові норми, що змінюють положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ. Відтепер скасовується статус “обмежено придатний”, натомість чоловіків поділять на “придатних” та “непридатних”.

Тим часом МЗС України запровадили обмеження на отримання закордонних паспортів за кордоном для чоловіків від 18 до 60 років.

Військовозобов’язані, які отримали повістку, можуть звернутися не лише до ТЦК, а й до рекрутингового центру, де триває набір на службу в Сили оборони України.

sviti

Recent Posts

Оновлення даних у ТЦК: чи можуть в Україні арештувати майно чоловіка, який проживає за кордоном

Оновлення даних у ТЦК: чи можуть в Україні арештувати майно чоловіка, який проживає за кордоном…

4 години ago

“З 1 червня українці зіткнуться з новим викликом через електроенергію”: у Верховній Раді сказали про зростання тарифу

"З 1 червня українці зіткнуться з новим викликом через електроенергію": у Верховній Раді сказали про…

7 години ago

Чоловікам за кордоном надаватимуть консульські послуги по-новому: що змінилося

Чоловікам за кордоном надаватимуть консульські послуги по-новому: що змінилося Паперові документи, такі як посвідчення про…

8 години ago

“Жахлива гроза несеться у ці області, ніхто не думав про такий шалений дощ”: де буде мороз у -10 градусів, злива і снігопад?

"Жахлива гроза несеться у ці області, ніхто не думав про такий шалений дощ": де буде…

11 години ago

Повісток на роботі стане більше, а ТЦК зникнуть з вулиць? Що зміниться з 18 травня

Повісток на роботі стане більше, а ТЦК зникнуть з вулиць? Що зміниться з 18 травня…

12 години ago

“Курс валют різко змінився, долар привернув увагу всіх в Україні”: якою буде ситуація в обмінниках в понеділок?

"Курс валют різко змінився, долар привернув увагу всіх в Україні": якою буде ситуація в обмінниках…

15 години ago

This website uses cookies.