6 тисяч – ціна відкупу від мобілізації? В Україні розглядають нові правила бронювання

6 тисяч – ціна відкупу від мобілізації? В Україні розглядають нові правила бронювання

Поки не ясно, на що ці гроші підуть

Щоб підняти до армії ще 500 тисяч людей, в Україні розглядають рішення економічно забронювати кілька мільйонів українських працівників. І ось у чому каверза.

В офісі президента та групи Наталухи у Верховній Раді є свої ідеї щодо того, хто має увійти в ці два мільйони і скільки це має принести державі.

На Банковій хочуть орієнтуватись на реальну зарплату, з якої сплачується податок. За їхнім планом той, хто заробляє від 30-35 тисяч гривень на місяць, може розраховувати на бронювання.

Проте в УП Федерації роботодавців вважають, що сума 6-7 тисяч гривень може бути цілком прийнятною для плати за працівника.

Ця модель здається простою та легко адміністрованою через податкову, але є нюанси. Для великих міст у цьому плані все гаразд, тому що у мешканців може бути можливість бронювати співробітників, але на периферії такі суми можуть бути проблемою. Тому є ризик, що бізнес на околицях піде у тінь.

Група Наталухи має інший план із запровадженням нового “військового збору”. Якщо роботодавець хоче подати когось на економічне бронювання, йому треба щомісяця додатково доплачувати 20 тисяч гривень за працівника. Ці гроші йтимуть у спеціальний фонд, який можна буде витрачати лише на оборону.

Обидві концепції схожі на те, що вони обіцяють непогані гроші для бюджету – від 200 до 350 мільярдів гривень на рік. Це, звичайно, багато, і можна було б, наприклад, подвоїти бюджет на зброю. Але поки що не ясно, на що точно ці гроші підуть.

Одне невідомо, наскільки такі ідеї втіляться у життя. Вже зараз багато хто висловлює своє невдоволення як серед військових, так і серед бізнесменів. Поживемо побачимо.

Читайте також  Чи будуть обмеження ухилянтам: в Раді ухвалили скандальне рішення

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело