Призовний вік в Україні: чи підлягають мобілізації чоловіки до 27 років, які не служили

Призовний вік в Україні: чи підлягають мобілізації чоловіки до 27 років, які не служили

У зв’язку з тим, що в Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація, а також ведеться підготовка суттєвих змін у процес мобілізації, серед населення продовжує виникати чимало запитань щодо призову на службу до армії.

Чи зменшився призовний вік для українських військовозобов’язаних та чи можуть мобілізувати чоловіків до 27 років, якщо вони раніше не служили, розповідає видання Новини.LIVE із посиланням на сайт Юристи.UA.

Чи змінилися правила військового призову
Як повідомив адвокат Євген Корнійчук, станом на зараз закон щодо призовного віку ще не змінений.

“На строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров’я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу”, — процитував він положення чинного закону.

Адвокат додав, що у разі, якщо чоловік раніше не служив та не проходив військову кафедру, то він є призовником на строкову службу. Але зараз, під час дії воєнного стану, призов на строкову службу не проводять.

Кого все ж можуть мобілізувати

Адвокат Юрій Айвазян зауважив, що окремі категорії призовників можуть бути мобілізовані за тих чи інших умов.

“Серед них ті, які раніше служили на строковій службі, які закінчили військову кафедру, як також ті, що проходили ВЛК та отримали в результаті висновок “непридатний у мирний час, обмежено придатний у воєнний час”, — пояснив юрист.

Читайте також  Чи мають право військкоми заходити до житла: юрист дав відповідь

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело