Водіїв уже попередили: пального не буде два тижні, а потім стрибне в ціні одразу на 5 грн

Водіїв уже попередили: пального не буде два тижні, а потім стрибне в ціні одразу на 5 грн

В Україні планується дефіцит палива
В Україні на водіїв чекають труднощі з доступністю автогазу, який відсутній у деяких АЗС. За прогнозами експерта ринку палива Сергія Куюна, проблеми з постачанням триватимуть близько двох тижнів, а після відновлення постачання ціна на газ може зрости на майже 5 гривень за літр, досягнувши 34 гривень за літр, пише “mmr”.

Причиною цієї ситуації, за словами Куюна, є пропозиція народних депутатів збільшити акциз на скраплений газ із 52 до 169 євро за 1000 літрів. Експерти підтримують це рішення, вважаючи його справедливим з огляду на те, що водії бензинових автомобілів платять за пальне вчетверо більше акцизу, а саме 213 євро. Прогнозується, що вартість автогазу збільшиться приблизно на 4,5 гривні за літр.

Куюн також наголошує, що ціни на газ нестандартно зросли до 34 гривень за літр через страйк польських перевізників і в деяких мережах газ зник повністю. Попри це, навіть при підвищенні акцизу, економія на газі, як і раніше, буде значною, і багато учасників ринку вважають ініціативу підняття акцизу небезпечною.

Вони висловлюють побоювання, що підвищення цін спричинить сильне невдоволення серед таксистів, водіїв громадського транспорту та інших категорій користувачів газового палива. Деякі гравці ринку сподіваються переконати владу у негативному впливі цієї ініціативи на ринок та суспільство.

Водночас навіть без підвищення акцизу експерти передбачають, що ціни на пальне не знизяться до кінця року, а, навпаки, варто очікувати їхнього зростання.

Читайте також  Українським АЗС встановили нову граничну вартість пального: якою повинна бути максимальна ціна на бензин та дизель

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело