З 1 грудня в Україні запроваджують вагомі зміни: влада звернулась із роз’ясненням

З 1 грудня в Україні запроваджують вагомі зміни: влада звернулась із роз’ясненням

Залишилось менше як 3 тижні до вагомих змін, які запроваджують. З 1 грудня стають чинними нові правила ввезення та обліку гуманітарної допомоги.

Зміни є суттєвими й викликали у населення чимало запитань. Тому влада виступила із роз’ясненням деяких моментів. Весь текст-пояснення опублікований на сайті міністерства соціальної політики.

Головна новація — це переведення всіх відомостей в цифровий формат та максимальна автоматизація процесів. Фактично, створюється інструмент електронного обліку. Працюватиме він у форматі вебплатформи, на якій всі бажаючі ввезти гумдопомогу повинні будуть зареєструватись та сформувати декларацію. Кожна декларація матиме унікальний код, за яким митна служба і вестиме контроль при проходженні кордону.

Ще один важливий момент — це звіт, який будуть подавати організації, які завозять гуманітарну допомогу. Оформити документ потрібно до 15 числа наступного місяця, який йде за звітним. Вписувати потрібно статус допомоги (коли роздавалась, якщо є залишки, то скільки саме та інші моменти).

Є і спрощення — з 1 грудня не потрібно подавати гарантійні листи. З міркувань безпеки, всі вантажі для Збройних сил Україні будуть засекречені від широкого загалу.

До речі, вже в листопаді триває тестування нової платформи. Влада хоче виявити можливі неточності, щоб у майбутньому покращити її роботу. Зараз просять надавати зворотний зв’язок.

Роз’яснення про зміни з 1 грудня
Ті користувачі, які вже зареєстровані в системі, наново цю процедуру проходити не повинні.
Заповнювати відомості в системі від імені юрособи мають право ті громадяни, які значаться в базі ЄДР.
Унікальний код, який присвоюється товару при його ввезенні в якості гуманітарного вантажу, буде надаватись відразу після заповнення всіх необхідних відомостей про нього.
У міністерстві соціальної політики переконують, що звітування за ввезену та роздану гуманітарну допомогу буде доволі простим. Достатньо буде вказати набувачів (кількість), без зазначення паспортних даних (прізвища, адреси й т. д.). Якщо є залишки, то і це вноситься у звіт.

Читайте також  Потяги їздитимуть по-новому, українців попередили про важливі зміни: "Вже з 25 жовтня..."

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело