Хлопчиків почали називати Лука-Тома, Лук’ян. Згадали про ім’я Каленк

Що нового у реєстрації шлюбу, які імена найпопулярніші — про це та інше розповідає начальник Галицького районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління у Львівській області Ірина Точ, пише “ВЗ”.

— Які зміни останнім часом відбулися у реєстрації шлюбу? Кажуть, шлюб тепер можна зареєструвати де завгодно — хоч під час польоту на повітряній кулі у небі…

— Певні зміни є. Заяву про реєстрацію шлюбу можна подавати до будь-якого органу державної реєстрації актів цивільного стану, місце проживання тепер значення не має. Місце реєстрації не обмежується приміщенням ДРАЦСу. Але найчастіше усе відбувається традиційно — у залі урочистих подій. Хлопці, які відбувають у зону АТО, мають право зареєструвати шлюб зі скороченням місячного терміну. Намагає­мося проводити такі шлюби урочисто без оплати платних послуг. Також проводимо реєстрацію шлюбу у місцях позбавлення волі, тобто у Львівській установі виконання покарань управління державної пенітенціарної служби України у Львівській області (№ 19)…

— Мені розповіли про такий випадок: чоловік одружений вдруге, має свідоцтво про одруження, а у паспорті стоїть штамп про перше одруження…

— Тепер штампів у паспорти не ставлять взагалі. Від жовтня 2016 року офіційне розірвання шлюбу підтверджують видані чоловікові і дружині свідоцтва про розір­вання шлюбу або рішення судів про розірвання шлюбу, які набрали законної сили. Ці зміни були прийняті в рамках дій, спрямованих на лібералізацію Європейським Союзом візового режиму з Україною. Якби той чоловік, про якого ви згадали, поміняв старий паспорт на новий, у нього не було б там жодних штампів — ані про розлучення, ані про одруження.

— У знайомих дитину зареєстрували просто у пологовому будинку. Такого раніше не було…

Читайте також  Кардинальні зміни в ЗНО: коли чекати і як готуватися одинадцятикласникам

— Уже понад рік працює такий пілотний проект, запроваджений Міністерством юстиції України. Державна реєстрація народження та місця проживання дитини проводиться у відділах ДРАЦС та у пологових будинках. У пологових будинках розташований кабінет працівника відділу ДРАЦС, який здійснює прийом документів та видає свідоцтво про народження дитини. На прохання батьків працівники відділів збирають та відносять документи в центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) для реєстрації місця проживання новонародженої дитини, після чого віддають довідку про місце реєстрації дитини.

— Які імена тепер найпопулярніші?

— Чоловічі — Матвій, Максим, Владислав, Святослав, Дмитро, Марко, Макар, Данило… Жіночі — Софія, Анастасія, Анна, Марта, Вероніка, Вікторія, Єлизавета. Рідше згадують про такі імена, як Квітка, Ануш, Анжеліка, Ангеліна. Хлопчиків почали називати Лука-Тома, Лук’ян… Згадали про ім’я Каленик.

— Якщо батьки захочуть геть несподіване й екзотичне ім’я, скажімо, Гринджола – ви погодитесь?

— Як батьки побажають назвати дитину, так ми її ім’я й запишемо. На вибір імені впливає вік батьків, місце їхнього проживання, виховання, загальна культура і просто здоровий глузд. Як правило, в людей різних поколінь неоднакові смаки, бо складалися вони в різний час і в далеко не тотожних умовах.

— Чи можна дати дитині три імені? Скажімо, Анна-Марія-Антуанетта?

— При державній реєстрації народження дитині може бути присвоєно не більше двох власних імен. Якщо інше не випливає зі звичаю національної меншини, до якої належать мати і батько. Про це у графі «Для відміток» актового запису про народження робиться відповідна відмітка, яку мають засвідчити підписами один або обоє батьків.

Традиція давати дитині кілька імен виникла, мабуть, завдяки бажанню віддати її в руки кількох «небесних покровителів», а чим їх більше – мислить родина, — тим захист міцніший.

Читайте також  Кабінет міністрів дав дозвіл дітям до 16 років подорожувати самостійно

— В яких випадках змінюють ім’я чи прізвище?

— За певної потреби. Хтось, для прикладу, все життя був Семенов, а тепер згадав, що він Семен. Бо таким було прізвище діда, та згодом його “удосконалили”, приписавши закінчення. Траплялося, що змінювали прізвище з інших причин – через неблагозвучність, скажімо… Або через бажання виділятися з загалу. Нещодавно один хлопчина змінив ім’я та прізвище на дуже екзотичні, такі, що одразу й не повторити. Зібрав для цього усі довідки, пройшов усю процедуру. Хоче людина бути не таким як усі. Насправді зміна імені — це зміна долі. Перш ніж це зробити, варто як слід подумати. Це дуже відповідальний крок. Як і вибір імені для новонародженого. Навіть Бог, згідно з легендою, не насмілився давати імена «тваринам польовим і птахам небесним», а привів їх до людини, «щоб побачити, як вона назве їх», іншими словами — переклав зі себе відповідальність на нас.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -