“Цих українців призвуть прямо у ДШВ в першу чергу, повістки чекають на чоловіків у нових місцях”: мобілізація в Україні змінилася

“Цих українців призвуть прямо у ДШВ в першу чергу, повістки чекають на чоловіків у нових місцях”: мобілізація в Україні змінилася

Загальна мобілізація та воєнний стан в Україні продовжено до 15 листопада 2023 року. Всі чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов’язаними, їм заборонено виїзд з України й вони можуть бути мобілізованими.

Як інформує “НВ”, протягом 2023 року був прийнятий новий порядок військового обліку чоловіків, надана можливість працівниками ТЦК вручати повістки незалежно від місця обліку чоловіка, змінено підстави для відстрочки та Розклад хвороб, за яким визначається придатність до військової служби під час мирного часу та воєнного стану.

Мобілізація проводиться з 24 лютого 2022 року безперервно, мобілізовані мають проходити навчання та відправляються на фронт для захисту України.

Як повідомив начальник Кременчуцького ТЦК полковник Роман Сушко, обласний ТЦК створює патрулі з Нацполіції та військових для вручення повісток, а тих, хто ухилився від перевірки даних доставляють в ТЦК відразу для проходження ВЛК без перевірки облікових даних.

Хто вручає повістки на вулицях

Повістки на вулицях вручають патрулі з нацполіції та військових, сформованих начальником ТЦК області. За словами військового, Національна поліція проводить роз’яснення для тих, кому вручають повістку.

«Було розпорядження начальника обласного ТЦК щодо патрулювання. Для виконання цього завдання до нас були направлені поліцейські. Такі групи наразі працюють у зв’язку з тим, що багато військовозобов’язаних, які мають прибувати для уточнення даних до ТЦК, не прибувають. Тому, якщо військовозобов’язаний не йде до нас, то ми йдемо до нього. Щоб їх оповістити. І при цьому ставимо завдання патрульним, щоб вони роз’яснювали військовозобов’язаним, якщо у них є право на відстрочку, то вони повинні прибути до ТЦК з документами, щоб підтвердити це право. Тобто, патрульні зобов’язані проводити роз’яснювальну роботу, щоб не було так, як нещодавно у Полтаві», ― пояснив він.

Особи з інвалідністю або непридатні за станом здоров’я не можуть бути мобілізовані, проте вони все одно приходять в ТЦК для уточнення своїх облікових даних. Проте, можна мобілізуватися добровільно, якщо така особа сама приходять в ТЦК та пише відповідну заяву.

Читайте також  Чи дозволено примусово доставляти чоловіків до ТЦК: відповідь юристів

«Особи з інвалідністю — однозначно ні. Якщо вони хочуть служити — направляємо на ВЛК і там комісія вирішує чи можуть вони служити. Непридатні до військової служби за станом здоров’я — так само. Якщо чоловік бажає служити, то пише заяву, інакше ми не можемо таку людину призвати», ― додав начальник ТЦК.

Він розповів, що мобілізувати чоловіків віком понад 60 років не може, тому що згідно з законом проходити військову службу можна тільки до 60 років. А багатодітних військовозобов’язаних можна призвати, але якщо така особа сама напише заяву.

«А ще я вимагаю заяву від його дружини, бо були випадки, коли через якісь непорозуміння з дружиною, негаразди в сім’ї, чоловік писав заяву на мобілізацію, його призивали, а потім до мене приходила дружина з дітьми та починали вимагати вернути чоловіка назад», ― відзначив він.

Кого мобілізують та скільки добровольців йде в ТЦК

У Кременчуку 90% мобілізованих приходять по повістці та проходять стандартний призов. Добровольців в ТЦК приходить тільки 10%, пояснює начальник ТЦК.

Усі, хто не має права на відстрочку і кого визнають придатними або обмежено придатними мобілізуються.

«З початку повномасштабного вторгнення в основному призивалися добровольці. Потім їх чисельність зменшилася. На сьогодні добровольців приблизно 10% від усіх, кого мобілізують.

Усі, хто пройшов ВЛК, визнаний придатним та не має право на відстрочку, однозначно будуть призивати. Ті хто обмежено придатні — дивимося, яка у нього стаття, які обмеження, і тоді вже погоджуємо з обласним ТЦК й вони нам визначають, куди їх можна направити. Тому, що були такі військові частини, які брали й обмежено придатних”, ― говорить він.

Читайте також  Зеленський заявив, що в Україні зросте мінімальна зарплата: коли і на скільки

Якщо особа, яка отримала повістку, не з’являється в ТЦК, її заносять в базу даних Нацполіції та доставляють примусово для сплати штрафу. Роман Сушко повідомив, що таких осіб відправляють на проходження ВЛК та можуть мобілізувати, якщо вони придатні або обмежено придатні до служби.

«На усіх військовозобов’язаних, яким вручені повістки, але вони не прибули у визначений час, ми передаємо документи до правоохоронних органів. Їх вносять у базу „Армор“ і якщо поліція знаходить такого військовозобов’язаного, то правоохоронці привозять його до нас для складання адмінпротоколу та вручення повістки для проходження ВЛК. Буквально вчора поліцейські затримали такого військовозобов’язаного, привезли його до нас, ми йому вручили повістку на проходження ВЛК. Сьогодні він почав її проходити. Якщо визнають придатним, то буде призваний на військову службу», ― говорить він.

Мобілізації підлягають такі категорії чоловіків:

придатні та обмежено придатні віком від 27 до 60 років з досвідом військової служби або без нього;

придатні та обмежено придатні віком від 18 до 27 років, якщо вони перебувають у запасі або резерві після строкової служби, навчання у ВВНЗ або на військовій кафедрі;

придатні та обмежено придатні чоловіки від 18 до 60 років — на контракт; зняті з військового обліку чоловіки до 60 років;

виключені з військового обліку від 18 до 60 років, якщо вони не мають права на відстрочку та не здійснили тяжкий злочин.

На сьогодні немає ніяких додаткових хвиль та ніякого посилення темпів. Територіальним центрам комплектування визначені планові завдання щодо комплектування військових частин офіцерами, сержантами, солдатами та технікою з національної економіки.

Мобілізація ― кого направляють в ДШВ і скільки триває навчання

Наказ № 402 та № 490 визначають, які за станом здоров’я військовозобов’язані можуть служити в десантно-штурмових військах, морській піхоті, водолазами чи пілотами. Якщо особа придатна за станом здоров’я, її можуть направити на службу в ДШВ. Начальник Кременчуцького ТЦК пояснив, що для таких чоловіків інший відбір відбувається в навчальних центрах ДШВ, і їх можуть повернути в ТЦК.

Читайте також  "Чоловіків почнуть відправляти в ТЦК у радикальний спосіб, з 1 березня повістки таки вручать ухилянтам": мобілізація 2024

«Якщо мобілізованого направляють в навчальні центри Десантно-Штурмових військ, треба пройти відбір. Якщо він отримує відмову, то ТЦК розподіляє такого чоловіка до іншого навчального центра.

Я туди їздив особисто старшим від обласного ТЦК та бачив, як там приймають. Відбір проводиться дуже серйозний, тому не кожний туди може потрапити. Навіть, якщо дуже бажає служити в ДШВ, він може туди не потрапити. Ретельно відбирають військовозобов’язаних тому, що їх, зокрема, направляють на навчання за кордон. Якщо ж мобілізований туди не потрапляє, то ми його перенаправляємо в інший навчальний центр”, ― пояснює він.

Відразу після мобілізації всіх чоловіків та жінок направляють у навчальні центри. За словами військового, вони перебувають на таких навчаннях 2−3 місяці. Тільки після цього відповідних за спеціальністю військових відправляють вже на місце служби.

Крім того, ТЦК відправляє до бойових частин своїх працівників, якщо вони придатні до служби. За словами полковника романа Сушко, такі відправки відбуваються постійно, а в роті охорони ТЦК працюють обмежено придатні та військові з інвалідністю.

«У роті охорони військкомату на 100% залишилися або інваліди, або ті, хто рішенням ВЛК визнані обмежено придатними до військової служби та переведені до нас з бойових військових частин. А ми, відповідно, усіх, хто був придатний та не мав інвалідності, відправили до бойових військових частин. Це відбувається постійно.

Наприклад, якщо обласний ТЦК комплектує батальйон і не вистачає офіцерів, солдат, сержантів, то приходить розпорядження, ми відбираємо потрібну кількість військовослужбовців та переводимо їх на комплектування до тієї військової частини. Дуже багато офіцерів, сержантів та солдат вже таким чином переведені. За час повномасштабної війни я вже близько 300 чоловік таким чином поміняв», ― пояснив військовослужбовець.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело