Безкоштовне навчання в обмін на службу в армії: що відомо про мобілізацію студентів в Україні, новий проєкт закону

Безкоштовне навчання в обмін на службу в армії: що відомо про мобілізацію студентів в Україні, новий проєкт закону

Рішення про мобілізацію студентів має ухвалюватися Генштабом ЗСУ, Міноборони та Комітетом з нацбезпеки та оборони ВРУ

За останні дні в Україні було ухвалено низку змін до законів та мобілізації.

Найбільш гучними були поправки в Положенні про військово-лікарську експертизу у ЗСУ. Українці почали обурюватись тим, що служити відправлять “психопатів” та людей з ВІЛ та СНІД. Але, як з’ясувалося, це зовсім не відповідає дійсності. У цьому ми зараз і розберемося, як і в питаннях заклику студентів.

Мобілізація обмежено придатних
До Положення про військово-лікарську експертизу у ЗСУ (наказ Міноборони № 402) наказом Міністерства оборони від 18 серпня 2023 року № 490 внесли зміни, які набули чинності з 25 серпня 2023 року. Тепер обмежено придатних за “спірними статтями” вважатимуть придатними до служби у ЗСУ. Зокрема, йдеться про такі захворювання:

2-в – клінічно вилікуваний туберкульоз;
4-в – вірусні гепатити з незначним порушенням функцій;
5-в – безсимптомне носійство ВІЛ;
12-в – повільно прогресуючі та непрогресуючі з незначними порушеннями функцій та рідкими загостреннями анемії, порушення згортання крові, пурпуру, геморагічні стани, інші хвороби крові та кровотворних органів, деякі порушення із залученням імунного механізму.
13-в – хвороби ендокринної системи із незначними порушеннями функцій;
14-в – легкі короткочасні хворобливі прояви психічних розладів;
17-в – невротичні, пов’язані зі стресом та соматоформні розлади при помірно виражених, короткочасних проявах, з астенічним станом;
21-в – повільно прогресуючі захворювання центральної нервової системи з незначними порушеннями функцій;
22-в – епізодичні та пароксизмальні розлади, крім епілепсії, з незначними порушеннями функцій органів та систем.

Читайте також  Мчить новий сніговий циклон: синоптики назвали найбільш морозний день в Україні

Мобілізація студентів
Секретар РНБО Олексій Данилов заявив про суттєве зростання числа чоловіків, які хочуть здобути другу вищу освіту. У зв’язку з цим рішення про необхідність другої вищої для кожної людини визначатиме Міносвіти. У свою чергу голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак заявив, що це справді може статися.

Також він зазначив, що рішення про мобілізацію студентів має ухвалюватись Генштабом ЗСУ, Міноборони та Комітетом з нацбезпеки та оборони ВРУ. Тоді це не буде порушенням прав на освіту під час відправлення на службу.

Варто зазначити, що у ВР зареєстрували законопроєкт з метою стимулювання студентів до мобілізації. Документ пропонує, натомість на заклик на військову службу, забезпечити здобуття освіти без будь-яких виплат. Тобто українські студенти зможуть навчатися безкоштовно в обмін на згоду на службу.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело