Воєнний стан: адвокат пояснив, у кого можуть відібрати авто на потреби ЗСУ

Воєнний стан: адвокат пояснив, у кого можуть відібрати авто на потреби ЗСУ

Адвокат пояснює, що передача транспортних засобів можлива лише після отримання часткового наряду.

В Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ діє воєнний стан, тож у громадян та підприємств можуть відбирати авто на потреби ЗСУ. Та для цього мають надати відповідний документ.

У коментарі “РБК-Україна” адвокат Антон Маринич пояснив, кого та за яких умов можуть зобов’язати передати транспорт для Збройних сил України.

Так, передати авто на потреби української армії можуть зобов’язати: центральні та місцеві органи виконавчої влади; інші державні органи, органи місцевого самоврядування; підприємства, установи та організації; залізниці; порти, пристані, аеропорти; нафтобази; АЗС дорожнього господарства; підприємства, установи та організації, які забезпечують експлуатацію транспортних засобів; громадян-власників транспортних засобів.

Адвокат пояснює, що передача можлива лише після отримання часткового наряду (розпорядчого документа голови місцевої держадміністрації, в якому встановлено транспортні засоби, а також порядок, пункти та строки їхньої передачі) під час воєнного стану та лише в межах лімітів вилучення транспортних засобів.

Голова місцевої держадміністрації та керівник ТЦК підписують частковий наряд і скріплюють підписи своїми печатками.

Маринич наголосив, що будь-які інші документи, наприклад, накази керівників військкомат, – не підстава для передачі транспортних засобів.

Воєнний стан в Україні
24 лютого 2022 року в Україні було запроваджено воєнний стан, відтоді термін його дії продовжували кілька разів. Наразі і мобілізацію, й воєнний стан подовжено до 18 серпня 2023 року.

Під мобілізацію підпадають усі військовозобов’язані громадяни України віком від 18 до 60 років, якщо вони не мають законних підстав для отримання відстрочки або виключення з військового обліку.

Під час воєнного стану військовозобов’язаним українцям віком від 18 до 60 років заборонено виїжджати за межі країни, але є винятки.

Читайте також  В Україні введено воєнний стан

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело