В Україні громадянам заборонять купувати авто: які підстави для заборони

В Україні громадянам заборонять купувати авто: які підстави для заборони

У Верховній раді розглядається законопроєкт №9363 щодо цифровізації виконавчого провадження, який був внесений Кабміном на початку червня 2023 року.

Одне з положень документа стосується можливості накладення арешту на депозити українців, які мають заборгованість, а також заборони для таких громадян купівлі транспортних засобів.

Кому заборонять купувати авто

Законопроєктом передбачається, що під час реєстрації транспорту буде обов’язково проводитись перевірка на те, чи є покупець та продавець в Єдиному реєстрі боржників.

У разі виявлення даних когось із двох сторін проведення процедури купівлі-продажу буде неможливим. Фактично ця норма діяла і раніше, але з прийняттям законопроєкту вона буде вдосконалена.

Виконання судових рішень є невід’ємною частиною судового розгляду в розумінні статті 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, що передбачає право на справедливий суд. Відповідно внаслідок невиконання чи тривалого виконання таких рішень не досягається кінцева мета правосуддя – захист інтересів громадян і реальне поновлення їхніх порушених прав, що негативно впливає на систему захисту прав в Україні, – зазначається в пояснювальній записці до законопроєкту.

Через які борги можуть заборонити купувати авто

До Єдиного реєстру боржників вносяться всі громадяни, яких зобов’язали сплатити борг в судовому порядку.

Це може бути борг за:

аліменти;
комунальні послуги;
кредити;
штрафи тощо.

На вимогу позивачів банки можуть припинити продовження депозитних договорів, накласти на депозит арешт і перенаправити ці кошти на погашення заборгованості.

Якщо раніше такі заходи застосовувались по відношенню до боржників крупних сум – від 100 тисяч гривень, то тепер арешт рахунків боржників передбачається незалежно від суми їхнього боргу.

При цьому залишається можливість повернути собі право користуватися грошима в сумі двох мінімальних заробітних плат, що на даний час становить 13 400 гривень. Для цього потрібно звернутися до судового виконавця і отримати від нього розпорядження банку на зняття арешту з рахунку.

Читайте також  В Україну – тільки на авто. Кабмін шокував українців рішенням. Через два дні

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело