Багато хто не знав:” білий квиток ” не звільняє від мобілізації у воєнний час. Що потрібно знати

Багато хто не знав:” білий квиток ” не звільняє від мобілізації у воєнний час. Що потрібно знати

Так званий “білий квиток” може звільняти від мобілізації під час воєнного стану, однак це стосується лише певних категорій.

З 24 лютого 2022 року Володимир Путін на Україні проводить “спеціальну військову операцію” з метою демілітаризації та денацифікації України. І ось уже 114 днів український народ гордо і сміливо протистоїть російським окупантам. Але щоб говорити про стратегічну перевагу ЗСУ над російською армією по всій лінії фронту і швидке звільнення всіх захоплених українських територій, потрібна не тільки зброя, а й достатня кількість живої сили. Саме тому в країні проводиться мобілізація, ось тільки не всі зможуть потрапити на передову.

Всі чоловіки знають, що після отримання повістки в територіальний центр комплектації (ТЦК), військовозобов’язаний повинен пройти медичне обстеження.

Так, за його підсумками військово-лікарська комісія може встановити три види “білого” квитка.

Які є категорії “білих квитків”:

  • категорія “В” (обмежена придатність) – такі громадяни вважаються обмежено придатними до військової служби. Це означає, що в мирний час їм може бути протипоказана служба в армії, а у воєнний час їх можуть мобілізувати.
  • Категорія “Г” (тимчасова непридатність) – означає, що громадяни не підлягають військовій службі тимчасово. Залежно від серйозності захворювання відстрочку можуть давати від 6 до 12 місяців.
  • Категорія “Д” (повна непридатність) – особи, повністю звільнені від служби в армії за станом здоров’я.

Тільки третій повністю звільняє від мобілізації та служби в армії. Перші ж дві категорії дозволяють закликати, але з деякими обмеженнями. Наприклад, бійця не візьмуть в десантно-штурмові війська, морпіхи і плавсклад. Однак він може проходити службу в тилу-в навчальних закладах, військових комісаріатах і т. д.

Найпоширеніші захворювання, з якими не беруть в армію

До таких хвороб відносяться: сколіоз, плоскостопість, артроз суглобів, проблеми із зором або слухом, гіпертонія, хронічний панкреатит, виразка шлунка, цукровий діабет, бронхіальна астма, СНІД. Також від призову звільняються громадяни, у яких відсутні пальці (палець) на кистях (рук або ніг), або мають психічні відхилення.

 

Читайте також  Непридатним і "обмеженим" приготуватися: експерт розповів про майбутні зміни процесу мобілізації

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело