Путіна понесло: вже погрожують Німеччині найпотужнішим історичним ударом

Путіна понесло: вже погрожують Німеччині найпотужнішим історичним ударом

Кремль готовий показати всьому світу, яких бід може накоїти нинішнє політичне керівництво Росії.

“Це буде катастрофою для Німеччини” – таку заяву зробив посол РФ в ЄС Володимир Чижов, погрожуючи зупинкою “Північного потоку”. Напередодні “Газпром” і без того різко скоротив подачу газу по вказаному трубопроводу, посилаючись на технічні проблеми. Разом з тим РФ відмовилися поставляти блакитне паливо по альтернативному маршруту з ЄС.

Заяву російського посла цитує видання Економіка.

“Подальші проблеми з ремонтом турбін можуть призвести до зупинки “Північного потоку”, це буде катастрофа для Німеччини”, – заявив Чижов.

Нагадаємо, раніше оператор української ГТС офіційно заявив, що українська газотранспортна система готова компенсувати обсяги “Північного потоку-1”, але “Газпром” не використовує навіть заброньовані потужності

Станом на 15.06.2022 р.заброньовані і оплачені “Газпромом” потужності української ГТС на точці входу “Суджа” складають 77,2 млн куб. м газу на добу.

При цьому поточний фактичний рівень транзиту не перевищує 42 млн. куб. м на добу. Тобто РФ може використовувати 35 млн куб м.на добу заброньованих потужностей без будь-яких додаткових дій або витрат.

Більш того, на час дії форс-мажорних обставин по точці входу “Сохрановка” (через несанкціонований відбір газу з боку окупаційної адміністрації, а також втручання в режим роботи об’єктів ГТС України на окупованих територіях), ОГТСУ надав Газпрому можливість здійснити безкоштовне перенесення заброньованих потужностей з точки з’єднання “Сохрановка” на точку з’єднання “Суджа” в обсязі 32,4 млн куб.м на добу.

Але цією опцією російська компанія також не скористалася.

“Зараз Росія заявляє про технічну проблему з їхнього боку, яка призведе до скорочення поставок газу “Північним потоком-1” на 100 млн кубометрів газу на добу. Як надійний постачальник “Газпром” повинен, крім озвучування проблеми, запропонувати її рішення, як, наприклад, переорієнтацію потоків газу на інші доступні газопроводи Польщі чи України.

Читайте також  "Буде більш глобальний наступ РФ": військовий розповів, які області в небезпеці

Саме так вчинив Оператор ГТС України місяць тому під час форс-мажору на КС Новопсков – запропонував додаткові потужності через іншу точку з’єднання. Вже заброньовані і оплачені потужності української ГТС можуть протранспортувати зазначені обсяги блакитного палива, – зазначив гендиректор ОГТСУ Sergiy Makogon. – Але навіть заброньовані потужності української ГТС використовуються тільки на 36%. Так що, очевидно, питання не в комерції, а в політиці. Газ знову виступає елементом гібридної зброї Росії та інструментом для політичного тиску на ЄС”.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело